Belgische topchefs willen op 1 maart heropenen

Belgische topchefs willen op 1 maart heropenen
Chefs Viki Geunes en Peter Goossens.

Belgische topchefs waarschuwen voor een economisch bloedbad als restaurants nog langer gesloten moeten blijven. Volgens de chefs kunnen hun zaken in veilige omstandigheden gasten ontvangen.

The Mastercooks of Belgium & Young Masters, de verenigingen van zo’n 200 Belgische chefs, wil 1 maart 2021 heropenen. Of, wanneer de experts en de veiligheidsraad dat verstandiger vinden, ten laatste op 15 maart. Chefs die zich hier achter scharen zijn de Mastercook-leden Peter Goossens*** en Viki Geunes***.

‘Voor veel restaurants dreigt een economisch bloedbad. De steunmaatregelen en take-away konden de pijn een beetje verzachten, maar meer en meer chefs zien hun reserves opdrogen en zitten echt op hun tandvlees,’ luidt de publieke noodkreet van de gezamenlijke Belgische chefs.

De vereniging van topchefs pleit niet voor overhaaste beslissingen – liever nog iets langer wachten om extra zekerheid in te bouwen dan voor een derde keer opnieuw dicht te moeten – maar snakt naar een duidelijk perspectief.

Restaurants veilig open

‘De restaurants hebben het voorbije jaar bewezen dat ze in staat zijn om in veilige omstandigheden hun gasten te ontvangen. De restaurants in België zijn op 15 juni heropend. Toch heeft het tot midden augustus geduurd, toen de vakantiegangers massaal terug kwamen, voor de coronacurve begon te stijgen. De cijfers tonen zwart op wit aan dat de restaurants géén bron van besmettingen zijn,’ klinkt het vanuit de chefs.

‘Restaurants kunnen in perfect veilige omstandigheden gasten ontvangen. Dat heeft de heropening na de eerste lockdown aangetoond: die heeft géén bewezen impact gehad op de coronacijfers.’

‘De overheid schakelt alle horecazaken gelijk, maar een restaurant is geen café’, benadrukken The Mastercooks. ‘Veel zaken hebben fors geïnvesteerd in betere ventilatiesystemen en in schermen tussen de tafels. Veel tafels zijn weggenomen om extra ruimte te creëren. Gasten eten in beperkte groepen en dragen een mondmasker wanneer ze niet aan hun tafel zitten. De restaurantsector heeft de veiligheidsmaatregelen perfect toegepast, de restaurants hebben dan ook geen enkele rol gespeeld in het toenemende aantal besmettingen vanaf augustus.’

‘Toen de restaurants in juni opnieuw de deuren openden, gingen de Belgen massaal uit eten en draaiden onze chefs vaak dubbele shiften. Het gemis tijdens de lockdown was en is bijzonder groot. In tijden waar het mentale welzijn van mensen zo zwaar op de proef wordt gesteld, is een restaurantbezoek een onmisbare uitlaatklep.’