België krijgt nieuwe derde ster van Michelin

België krijgt nieuwe derde ster van Michelin

Michelin heeft in België een nieuwe derde ster uitgereikt, de tweede van het land. Daarnaast hebben tien restaurants hun eerste ster gekregen waaronder Le Pristine van Sergio Herman. Maandag 11 januari 2021 werd - online - de Michelingids voor België en Luxemburg gepresenteerd. Nieuw dit jaar: de groene Michelinster. Er gaan ook sterren verloren.

Ondanks het bijzonder moeilijke jaar krijgt België er een restaurant met drie sterren bij. Twee restaurants worden bekroond met twee sterren en 10 restaurants worden onderscheiden met één ster. Ook tien restaurants krijgen de nieuwe Groene Michelinster.
‘Deze onderscheidingen bevestigen de dynamiek in het gastronomische landschap in België en Luxemburg. In totaal telt de Michelingids gids België en Luxemburg 137 sterrenrestaurants met een ster.

Verloren Michelinsterren België

Twaalf restaurants verliezen hun ster, en Restaurant Sea Grill heeft niet langer twee sterren in de gids voor 2021.

Tweede derde ster voor België

Naast Hof van Cleve van Peter Goossens heeft nu ook Zilte in Antwerpen een derde ster gekregen van Michelin. Chef van Zilte is Viki Geunes en Michelin zegt over hem: ‘Chef Geunes staat al jaren bekend als een minutieuze ambachtsman, en heeft het afgelopen jaar de finale stappen gezet naar de ultieme bekroning. Hij heeft zijn restaurant en het bord uitgepuurd tot de essentie. Hij is meer dan ooit een meester in zijn vak.’

Twee nieuwe restaurants met twee sterren

In de nieuwe gids voor België en Luxemburg staan twee nieuwe restaurants met twee sterren. De nog steeds jonge Maarten Bouckaert van Castor (Beveren-Leie) heeft in korte tijd zijn eigen signatuur ontwikkeld. Hij kookt als een ervaren rot, maar dan met jeugdig enthousiasme. Omschrijf zijn keuken gerust als klassieke beheersing en eigenzinnige ingevingen met absolute topproducten.
Dat geldt volgens Michelin ook voor Bartholomeus (Knokke‑Heist), waar de tandem Bart Desmidt en Philip Vandamme de lijn van excellentie met het nieuw concept doortrekt.

Tien nieuwe 1-sterren

  • Attablez-Vous (Namen)
  • Lettres Gourmandes (Montignies-Saint-Christophe)
  • Le Pré des Oréades (Spa)
  • Le Pristine (Antwerpen)
  • Boo Raan (Knokke-Heist)
  • Bar Bulot (Sint-Michiels)
  • Willem Hiele (Koksijde)
  • Melchior (Tienen)
  • L’Envie (Sint‑Denijs)
  • Libertine (Erpe)

Nieuw: de groene Michelinster

Tien restaurants worden onderscheiden met een Groene Michelinster. Deze nieuwe onderscheiding heeft als doel restaurants op de voorgrond te plaatsen die een bijzonder engagement tonen voor een duurzame toekomst. Dankzij hun innovatieve en ambitieuze initiatieven, zijn zij inspiratiebron voor zowel fijnproevers als collega’s.

  • René Mathieu van La Distillerie in Bourglinster
  • Nicolas Decloedt van Humus x Horstense in Elsene
  • Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir in Gent
  • Seppe Nobels van Graanmarkt 13 in Antwerpen
  • Arabelle Meirlaen van Meirlaen in Marchin
  • Kris de Roy van Hofke van Bazel in Bazel
  • Stefan Jacobs van Hors‑Champs in Gembloux
  • Sang‑Hoon Degeimbre van L’Air du Temps in Liernu
  • Ludovic Vanackere van Atelier de Bossimé in Loyers
  • Filip Claeys van De Jonkman in Sint‑Kruis

Bib Gourmands

Deze 2021 editie beloont eveneens 162 Bib Gourmand restaurants waarvan 23 nieuwkomers. Deze restaurants worden onderscheiden voor hun geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

De Michelinsterren in België en Luxemburg voor 2021

  • 137 sterrenrestaurants
  • 2 restaurant met drie sterren, waarvan 1 nieuw
  • 24 restaurants met twee sterren, waarvan 2 nieuwe
  • 111 restaurants met 1 ster, waarvan 10 nieuwe
  • 10 restaurants met een Groene Michelinster
  • 162 Bib Gourmand restaurants, waarvan 23 nieuwe

Naar het complete overzicht, inclusief vervallen sterren:

Gwendal Poullennec: ‘bijzonder moeilijk jaar’

‘Gedurende dit bijzonder moeilijke jaar voor de horeca, zijn onze inspecteurs onder de indruk geraakt van het engagement, het doorzettingsvermogen en de creativiteit van de chefs. Met nieuwe diensten, zoals het verspreiden van recepten om thuis te gebruiken en initiatieven om het zorgpersoneel te steunen, hebben de Belgische en Luxemburgse chefs ons geraakt,’ verklaart Gwendal Poullennec, internationale directeur van de Michelingids.
‘De editie 2021 is niet alleen trouw gebleven aan het vereiste niveau van de afgelopen jaren en aan de kwaliteit van onze adviezen, maar het is ook een oprechte hommage aan de chefs. Ze hebben doorgezet en hebben zichzelf overtroffen. Deze dynamiek biedt hoop aan fijnproevers die, en daar ben ik zeker van, met veel plezier en medeleven zullen terugkeren naar deze gastronomische pleisterplekken wanneer het weer mag. We willen deze beweging ook in een duurzaam en verantwoordelijk perspectief plaatsen, zoals de Groene ster in België en Luxemburg aantoont.’
De Michelin gids België en Luxemburg 2021 is te koop vanaf 14 januari voor de prijs van € 23,95 in België en € 23,27 in Luxemburg. Deze 65ste editie omvat meer dan 1000 restaurants en hotels, waarvan 76 nieuwe adressen.

De Nederlandse Michelinsterren worden in maart 2021 bekendgemaakt. Drie nieuwe namen zijn al onthuld.