Italiaanse restaurants ontvangen gasten uit protest

Italiaanse restaurants ontvangen gasten uit protest

Door heel Italië zijn op vrijdagavond 15 januari restaurants opengebleven, ondanks de coronamaatregelen. De ondernemers protesteerden hiermee tegen de verplichte sluiting van hun restaurants om 18 uur, onderdeel van de coronamaatregelen in Italië.

Volgens Italiaanse media deden er zo'n 30.000 restaurants mee aan de actie, die op social media groot werd onder de hastag IoApro1501, IkOpen1501.
Italië werkt met verschillende regio’s met elk andere maatregelen. In gebieden met hoge besmettingen mogen restaurants alleen afhaalmaaltijden aanbieden.

Op 15 januari werden mensen opgeroepen om naar hun favoriete restaurant te gaan om die daarmee te steunen. In sommige gevallen trad de politie op en deelde boetes uit.

Zo had restaurant Le Sablon in Padova, bij Venetië, een tiental gasten voor de lunch, terwijl de regio Veneto oranje gebied is en er alleen mag worden afgehaald. Ondernemer Luca Scandaletti kreeg hiervoor een boete. ‘Geen verrassing’, zo zegt hij. ‘Maar volgens mij heb ik niks fout gedaan, ik verspreid het virus niet. Ik heb me aan alle regels gehouden.’

Restauranteigenaren in Italië zeggen dat ze kapot worden gemaakt door de coronaregels. Ze klagen dat ze financieel ten onder gaan.

In Nederland wilden horecagelegenheden hun deuren op 17 januari weer openen. Maar later zagen de ondernemers van dit plan af. Nu willen ze tegelijk met de winkel weer hun deuren open, ongeacht wat het kabinet hier van vindt.