Ook andere Europese landen langer in aangescherpte lockdowns

Ook andere Europese landen langer in aangescherpte lockdowns

Meerdere Europese landen hebben net als Nederland aangekondigd hun lockdown maatregelen tegen het coronavirus en de besmettelijkere Britse variant daarvan aan te scherpen en verlengen.

Algemeen wordt verwacht dat de vaccinatieprogramma’s op zijn vroegst over een paar maanden wat verlossing zullen bieden. Dit doen andere Europese landen tijdens deze coronapandemie.

Italië
Italië gaat de noodtoestand verlengen tot eind april, kondigde gezondheidsminister Roberto Speranza woensdag aan. Restaurants en cafés zijn open tussen 05.00 en 18.00 uur, gasten moeten vooraf reserveren. Na 18.00 uur alleen bezorgen en afhalen. Max. groepsgrootte: 4 personen. In de regio's die in lockdown zijn, zijn restaurants en cafés dicht. Ook veel hotels in Noord-Italië zijn gesloten. Musea en bioscopen zijn in het hele land dicht.

Duitsland
Zijn Duitse ambtgenoot Jens Spahn acht het noodzakelijk dat inwoners hun sociale contacten verder inperken. Duitsland gaat mensen uit risicolanden die het land in willen strikter controleren. Een coronatest wordt voor hen verplicht. Bondskanselier Angela Merkel sluit niet uit dat haar land nog tot begin april in lockdown blijft. Restaurants en cafés zijn gesloten, hotels zijn dicht voor toeristische overnachtingen. Eten afhalen mag wel. De lockdown is verlengd tot 15 februari. Dringend advies om thuis te werken geldt tot 15 maart. Duitsland hanteert geen avondklok, wel een aangescherpte mondkapjesplicht met gecertificeerde mondmaskers in openbaar vervoer en winkels.

Frankrijk
In Frankrijk geldt een avondklok vanaf 20.00 uur en voor veel regio’s vanaf 18.00 uur. De regering bespreekt de optie dat heel Frankrijk de hele avond binnen moet blijven, om verspreiding van de Britse mutatie een halt toe te roepen. Scholen zouden wel open kunnen blijven. Restaurants en cafés zijn er gesloten. Voor hotels gelden restricties.

België
De Belgische regering heeft de coronamaatregelen verlengd tot 1 maart. Bij de zuiderburen zijn nog wel de winkels open. Restaurants en cafés zijn gesloten, afhalen mag er tot 22 uur. Na 20 uur mag geen alcohol meer worden verkocht. Hotels mogen open, vooraf reserveren. Campings en vakantieparken: gesloten. Hotels en B&B's blijven open maar restaurants/bars zijn gesloten. Maaltijden mogen op de kamer worden genuttigd.

Zwitserland
De beperkingen in Zwitserland zijn woensdag met vijf weken verlengd en verscherpt tot eind februari. Uit eten gaan of cultuur happen zit er voorlopig niet in in het Alpenland. Niet-essentiële winkels gaan vanaf maandag dicht. Mensen mogen thuis maximaal met vijf mensen samenkomen, waar dat er eerder tien waren. Sinds dinsdag 22 december zijn restaurants en cafés verplicht gesloten.

Denemarken
Ook Denemarken verlengt de lockdown situatie, kondigde premier Mette Frederiksen aan in het parlement. De Britse variant is daar al vaak vastgesteld. De huidige maatregelen lopen tot 17 januari. Volgende Deense media worden die met drie weken verlengd.

Polen
Uit Polen, waar het aantal besmettingsgevallen stabiliseert, kwam iets positiever nieuws. Een minister sprak de verwachting uit dat de maatregelen daar over een paar weken kunnen worden versoepeld.

VK
In het Verenigd Koninkrijk en ook in Ierland is de infectiegraad als gevolg van de Britse variant erg hoog. Premier Boris Johnson sluit niet uit dat de al stevige lockdown maatregelen verder worden aangescherpt. Schotland heeft daartoe al besloten.
Voor restaurants en cafés verschillen de maatregelen per regio/risicogebied. Tijdens lockdown alleen open voor afhalen. Afhankelijk van in welke fase (Tier) de regio is geplaatst.
In fase 2: regio met hoog risico. Pubs, bars en restaurants kunnen weer open als ze maaltijden serveren. Bij de maaltijden kan dan alcohol worden geschonken. Sluitingstijd 23.00 uur.
In fase 3: regio met erg hoog risico. Pubs, bars en restaurants blijven gesloten. Afhaalrestaurants e.d. open, maar mogen geen alcohol verkopen.
In fase  4: gezien de recente snelle verspreiding in Londen en zuidoost-Engeland is per 19 december fase 4 in het leven geroepen. In deze regio's geldt effectief een lockdown. Je mag alleen de deur uit voor boodschappen, een rondje hardlopen etc. Hotels en guesthouses: gesloten voor toeristen. Voor zakenreizigers wel beschikbaar.

Luxemburg
In Luxemburg is een avondklok actief. Restaurants en cafés mogen alleen aan afhaal doen. Hotels mogen open zijn, maar hun restaurants moeten dicht blijven. Roomservice mag wel. De winkels zijn er open.