Cafés en restaurants zeker nog tot 9 februari dicht

Cafés en restaurants zeker nog tot 9 februari dicht

Minister-president Mark Rutte heeft dinsdag 12 januari bevestigd dat de lockdown voor cafés, restaurants en niet-essentiële winkels wordt verlengd tot zeker dinsdag 9 februari 2021. Hotels mogen wel open blijven, maar restaurants in hotels mogen ook geen gasten bedienen.

Het kabinet ziet zich genoodzaakt tot de verlenging van de harde lockdown vanwege de ernstige zorgen over de nieuwe, Britse coronavariant, zeggen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. 'Het is een grote tegenvaller en voor veel mensen een lastige boodschap', zegt Rutte.

Meer financiële steun

Mark Rutte kondigde in de persconferentie ook een aanvulling op het steunpakket voor ondernemers aan. 'De ministers Wiebes, Koolmees en Hoekstra werken aan aanvullingen op het steun- en herstelpakket en zullen hier volgende week nadere mededelingen over doen.' KHN kondigde gisteren tegenover Misset Horeca ook al aan dat 'alle signalen op groen staan' voor uitbreiding van de steun. Hoe deze er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Of verhoging van de TVL, uitbreiding van de NOW of anderszins.

Dirk Beljaarts van KHN: 'Een verruiming van het steunpakket met een verbetering van de NOW, de TVL-subsidie en een tegemoetkoming voor starters is het laatste redmiddel om te voorkomen dat onze horecaondernemers omvallen.' Hij laat verder weten dat door lobbywerk van onder andere KHN de sluiting van hotels of een verbod op recreatieve overnachtingen is voorkomen.
Rutte zegt te beseffen dat het veel vraagt van ondernemers maar ook van gezinnen en jongeren.  ‘We zien het gebeuren en we voelen het zelf ook: onmacht, frustratie en moedeloosheid. Toch moeten we doorzetten’. Volgens de premier is er met de komst van vaccins ‘hoe dan ook licht aan het einde van de tunnel, maar dat duurt nog een paar maanden en tot die tijd wordt er veel van ons gevraagd.’

Roadmap voor heropening

Donderdag spreekt KHN met staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken over de specifieke heropening van de horeca. ‘Ondanks alles dat we tot nu toe hebben aangedragen, is er nog geen echte roadmap. Er komt een tijd dat we weer dingen kunnen en dan willen we niet achter de feiten aanlopen’, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Op 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn.

Avondklok?

Het kabinet kijkt begin volgende week opnieuw naar de mogelijkheid om een avondklok in te voeren. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd met spoed een advies uit te brengen over 'wat die maatregel ons op kan leveren'. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke alternatieven.

Al sinds 15 oktober in lockdown

Restaurants en cafés zijn al gesloten sinds donderdag 15 oktober, half december kwamen daar niet-essentiële winkels bij. Hotels mogen wel gasten ontvangen, maar ook hun eet- en drinkgelegenheden en roomservice in hotels zijn gesloten voor hotelgasten. Alcohol gebruiken op de hotelkamer (bijvoorbeeld uit de minibar) mag wel. Net als thuis mogen maximaal 2 personen op bezoek komen in de hotelkamer.

Hotels serveren geen eten en drinken aan gasten die een zaal huren voor een bijeenkomst.

Welke regels gelden er voor de horeca?

Horecagelegenheden (inclusief coffeeshops) zijn gesloten. Voor zalencentra en feestlocaties (binnen én buiten) gelden dezelfde regels als voor de horeca. Deze zijn dus gesloten. Ook locaties met een horecafunctie, zoals bioscopen, casino's en culturele instellingen moeten verplicht gesloten blijven.

De volgende uitzonderingen zijn van toepassing:

  • afhalen en bezorgen (na 20.00 uur geen verkoop van alcohol, sluiting uiterlijk 01.00 uur);
  • uitvaartcentra of vergelijkbare locaties waar een uitvaartplechtigheid plaatsvindt;
  • eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten;
  • eet- en drinkgelegenheden binnen een locatie waar besloten en georganiseerde dagbesteding plaatsvindt voor kwetsbare groepen;
  • bedrijfskantines;
  • vliegvelden na de securitycheck.

Welke regels gelden er voor afhalen?

Bij het afhalen van eten en drinken vindt geen gezondheidscheck plaats en zijn reserveren, een vaste zitplaats en het registreren van contactgegevens niet nodig. Uiteraard moet iedereen zich bij het afhalen houden aan de basisregels. Bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Het is aan de horecagelegenheid om te bekijken op welke manier zij hier invulling aangeven.

Ter plekke iets eten of drinken is niet toegestaan. Er mag alleen afgehaald worden. Ook het gebruik van fruitautomaten is bijvoorbeeld niet toegestaan.

Afhaalrestaurants sluiten om uiterlijk 01.00 uur. En zij verkopen na 20.00 uur geen alcohol meer. Na 20.00 uur mag er geen alcohol meer worden bezorgd. Na 01.00 uur ’s nachts mag er niet meer bezorgd worden.