Rechter oordeelt over snellere uitbetaling TVL-coronasteun aan horeca

Rechter oordeelt over snellere uitbetaling TVL-coronasteun aan horeca

De rechtbank in Den Haag oordeelt vrijdag 19 maart of de horeca sneller een aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun overgemaakt moet krijgen.

Ondernemers kregen eerder bericht dat de TVL-coronasteun niet, zoals verwacht, eind februari zou worden overgemaakt, maar 'binnen zestien weken'. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is die termijn te lang.

Tweede procedure tegen de Staat

Volgens KHN dreigen veel ondernemers in betalingsproblemen te komen. Veel ondernemers kunnen dit er gewoon niet bij hebben, liet KHN-voorzitter Robèr Willemsen eerder al weten. De brancheorganisatie heeft ook nog een andere procedure tegen de Staat lopen. KHN wil onder meer weten waarop maatregelen om het coronavirus in te dammen, zoals de sluiting van de horeca, zijn gebaseerd.

Robèr Willemsen, KHN
Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland

Volgens KHN hebben horecaondernemers sinds het begin van de crisis al zeker 5 miljard euro aan eigen geld en middelen in hun restaurants en cafés gestoken om de crisis te overleven. Dit terwijl de crisis niet aan de sector is toe te schrijven. Daarom zouden die miljarden terug aan de horecaondernemers moeten worden overgemaakt.