Uitspraak kort geding over TVL op 19 maart

Uitspraak kort geding over TVL op 19 maart

Het kort geding van KHN tegen de Staat over het uitbetalen TVL diende vandaag in de Rechtbank in Den Haag. KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk de aanvulling op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uit te betalen. De uitspraak volgt uiterlijk 19 maart.

Op woensdag 24 februari ontvingen horecaondernemers een bericht van de overheid dat het geld van de TVL niet zoals verwacht eind februari zal worden betaald, maar 'binnen 16 weken'. KHN wil dat Staat wordt geboden om de verhoogde subsidie bij wijze van voorschot zo spoedig mogelijk te betalen.

Kort geding

In december 2020 besloot het kabinet het percentage TVL voor het vierde kwartaal van dat jaar te verhogen met maximaal 20 procent. Dit extra geldt komt nu pas op z’n vroegst eind april op de rekening van de ondernemer. Veel horecabedrijven komen daardoor in betalingsproblemen. KHN vindt het onacceptabel dat de Staat opnieuw zijn afspraken niet nakomt; het water staat horecaondernemers aan de lippen.

Uitstel van betalingen

De Staat geeft  als verweer dat het uitbetalen van de extra TVL door de uitvoeringsinstantie – in dit geval de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO – niet kon. De Staat stelde 'uiterst zorgvuldig te hebben gehandeld'. De Staat betwistte dat de horecaondernemers een spoedeisend belang hebben. Volgens de Staat kunnen aanvragers sneller over meer subsidiegelden beschikken. De vertraging zou te maken hebben met ‘ingrijpende systeemwijzigingen’.

Reactie KHN

'De argumenten van de Staat overtuigen niet', aldus KHN. 'In een brief aan de Tweede Kamer van 21 januari 2021 hebben alle betrokken ministers de noodzaak van uitbreiding van het steun- en herstelpakket onderschreven. De uitgestelde voorschotten maken juist deel uit van die uitbreiding. De Staat stelde vandaag dat het niet sneller kán, omdat de RVO overbelast is en haar systemen nog gewijzigd moesten worden. De Staat toonde weinig empathie en wilde hiermee de RVO in de slachtofferrol plaatsen.'

Hier heeft KHN zich tegen verzet. De Staat gaf toe twee maanden te hebben gewacht op goedkeuring van de Europese Commissie en intussen niets aan zijn systemen te hebben gedaan. De suggestie dat het uitstel gunstig is voor horecaondernemers kan KHN niet serieus nemen. Het uitstel is in strijd met de TVL-regeling en de gedane toezeggingen.

De advocaat van KHN: 'Er zijn door de Staat toezeggingen gedaan over de betalingen. Het is natuurlijk raar dat de Staat wegkomt met het argument dat de administratieve systemen niet op orde zijn. Ze hadden de uitvoering ook uit kunnen besteden. TVL schrijft voor dat er voorschotten betaald moeten worden en betaald dienen te worden.

Liquiditeit is hard nodig

Willemsen: 'Het is onbegrijpelijk dat de uitbetaling van de TVL zonder blikken of blozen tot 16 weken wordt uitgesteld. Zeker gezien het feit dat minister Van ‘t Wout zich volkomen bewust is van het belang van de subsidieregeling, juist omdat horecaondernemers interen op reeds geslonken buffers. Het is dan ook van cruciaal belang dat de rechter de Staat veroordeelt om de verhoogde subsidie zo spoedig mogelijk te betalen; horecaondernemers hebben die liquiditeit hard nodig.'
Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.