KHN: horeca volledig open vanaf 26 mei

KHN: horeca volledig open vanaf 26 mei

Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen is een vervolgstap richting de heropening van de horeca gezet. Maar nu is het volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijd voor het kabinet om door te pakken en de horeca per 26 mei volledig te heropenen.

Als de daling van het aantal coronabesmettingen deze week aanhoudt, dan wordt met ingang van 19 mei stap twee van het openingsplan in gang gezet. Dit betekent dat 'doorstroomlocaties in de buitenlucht' - waaronder dieren- en speeltuinen en attractieparken – hun deuren weer mogen openen.

Bovendien worden dan ook de openingstijden van de terrassen verruimd van 06:00 uur ’s ochtends tot 20:00 uur ’s avonds. Volgens KHN is het cruciaal dat er nu ook voortvarend wordt doorgepakt. Dat betekent volgens de brancheorganisatie dat er cruciale aanpassingen en verbeteringen moeten komen van het openingsplan.

Vanaf stap drie van het openingsplan – die 26 mei in zou moeten gaan - is het volgens KHN belangrijk dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen ‘horeca voor uit eten’ en ‘overige horeca’. Alle horeca moet uiterlijk bij stap drie ook ‘binnen’ open kunnen.

Maximum aantal personen per ruimte 'onlogisch'

Verder is het belangrijk dat ‘binnen’ een m2-norm wordt gehanteerd in plaats van een maximum aantal toegestane personen per ruimte, aldus KHN.  Dat laatste is namelijk een uiterst onlogische wijze van beperken. KHN roept het kabinet op te kijken naar intelligente oplossingen, zoals deze nu ook voor grootwinkelbedrijven gehanteerd worden.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Het blijft een teleurstelling dat op dit moment alleen de terrassen onder strenge restricties open zijn; voor de meeste bedrijven betekent dit nog steeds geen rendabele bedrijfsvoering. Maar ik ben voorzichtig positief dat we hiermee de weg inslaan om verantwoord de bedrijfsvoering voor de gehele horeca voor 1 juni weer op te starten.'