Terrassen langer open vanaf 19 mei: ook ontbijt en diner op het terras

Terrassen langer open vanaf 19 mei: ook ontbijt en diner op het terras
Foto: Marcel van Hoorn.

Als de druk op de ziekenhuizen blijft afnemen, mogen terrassen vanaf 19 mei ook open voor ontbijt en diner, vanaf 06:00 uur tot 20.00 uur. Dat geldt ook voor terrassen bij sportkantines. Dat maakt het kabinet dinsdagavond bekend in de coronapersconferentie.

Wel wordt een 'noodrem' ingebouwd: op maandag 17 mei wordt bekeken of de voorgenomen versoepelingen ook echt mogelijk zijn. De terrassen zijn nu open tussen 12.00 en 18.00 uur. Dat wordt vanaf 19 mei tussen 06.00 uur en 20.00 uur. Veel horecaondernemers hadden daar ook voor gepleit, vooral omdat de huidige openingstijden ontoereikend zijn om uit de kosten te komen. Mark Rutte: 'Naar binnen bij restaurants volgt hopelijk snel.' Bij aanvang van de persconferentie geeft hij de horeca met terrassen een compliment voor het feit dat de branche zich zo goed aan de regels houdt. 'Alles wijst er op dat we op weg zijn naar een mooie zomer, maar garanties zijn er niet.'

  • Terrassen langer open
    Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur.
  • Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.
  • Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.

Pretparken en dierentuinen

Op 19 mei mogen zogenoemde doorstroomlocaties buiten zoals pretparken en dierentuinen ook weer open als de cijfers dit toelaten. Ook kan er zowel binnen als buiten meer gesport worden en worden bepaalde culturele evenementen buiten weer toegestaan. Het algemene advies om niet naar het buitenland te reizen vervalt ook. Daarvoor komen, vanaf aanstaande zaterdag, reisadviezen per land voor in de plaats. Reizigers afkomstig uit zogenoemde groene en gele landen of regio’s, zijn vanaf 15 mei ook weer welkom in Nederland. Voorzichtig positief nieuws voor de hotelbranche.

  • Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen.
  • Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter.
  • Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten.
  • Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.

Noodrem

Het kabinet waarschuwt dat de versoepelingen niet doorgaan als de coronasituatie die niet toestaat. Het Outbreak Management Team adviseert om pas groen licht te geven voor de versoepelingen als het aantal ziekenhuisopnames deze week 20 procent lager moet liggen dan vorige week, zowel op de ic's als andere afdelingen van het ziekenhuis. Mochten de cijfers toch nog tegenvallen, dan zal het kabinet maandag op de pauzeknop drukken, zei Rutte. 'We denken niet dat het zover komt, maar we moeten er wel rekening mee houden.'

Toegangstesten

Eén voorgenomen onderdeel van de tweede fase van de versoepelingen kan in ieder geval nog niet uitgevoerd worden. Het kabinet hoopte dat mensen die een negatieve test kunnen laten zien onder meer weer naar sportwedstrijden zouden kunnen en musea zouden kunnen bezoeken. De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest als deze is bedoeld om toegang te verkrijgen tot bepaalde evenementen of activiteiten, waaronder de horeca.

Meer versoepelingen

Nog meer versoepelingen van de coronamaatregelen zullen op zijn vroegst op 9 juni worden doorgevoerd. Ervan uitgaande dat stap twee die nu is aangekondigd kan doorgaan, wordt op 1 juni gekeken of de volgende stap mogelijk wordt.

In stap drie van het openingsplan kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in de horeca, mogen mensen de musea weer in en wordt het advies voor het maximaal aantal bezoekers thuis verhoogd van twee naar vier per dag. Ook zouden dan binnen weer groepen van dertig mensen bijeen mogen komen, als daar de ruimte voor is, en worden de regels voor binnen- en buitensporten verder versoepeld.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.