19 mei terras open van 7 tot 20 uur als ziekenhuisopnames blijven dalen

19 mei terras open van 7 tot 20 uur als ziekenhuisopnames blijven dalen
Terras van De Binnenkomer in Alkmaar op 28 april, de dag van de heropening.

Het kabinet wil volgende week de coronamaatregelen versoepelen, maar een definitief besluit zal pas kort van tevoren vallen. Als de ziekenhuisopnames blijven dalen mogen de terrassen vanaf woensdag 19 mei open van 7 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds.

Nu nog mogen de terrassen in Nederland open zijn van 12.00 tot 18.00 uur. Dit mag sinds 28 april. Dat wordt dan 19 mei verruimd naar 7.00 tot 20.00 uur, drie weken na de eerste versoepelingen voor de buitenruimte.

Het kabinet vindt de tijd rijp voor de tweede stap van het openingsplan, maar neemt pas over een week het definitieve besluit. Horecaondernemers zullen dus waarschijnlijk op maandag 17 mei definitief horen of ze op hun terras met ingang van 19 mei meer uren mogen gaan draaien. Verruiming van 18 naar 20 uur 's avonds betekent dat er meer mogelijkheden zijn voor een diner in de avond. Ook koffie met gebak in de ochtend wordt dan mogelijk. Op 26 mei staat de opening van restaurants (binnenruimte) gepland. Uit onderzoek voorafgaand aan de heropening blijkt dat alleen het terras niet rendabel is voor een grote meerderheid van de ondernemers.

Versoepelingen per 19 mei

Stap twee in het openingsplan zetten, betekent ook versoepelingen voor zogenoemde doorstroomlocaties buiten, zoals pretparken en dierentuinen. Die mogen dan onder voorwaarden weer mensen toelaten. Datzelfde geldt voor binnenzwembaden en sportscholen.

Ook worden de mogelijkheden voor buiten sporten verruimd en worden kunst- en cultuurbeoefening in bijvoorbeeld muziekscholen weer toegestaan.

Eerste datum was 11 mei

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze versoepelingen per 11 mei in zouden gaan, maar dat werd door het kabinet al met zeker een week uitgesteld omdat de ziekenhuisopnames nog niet terugliepen.

Het kabinet durft het op dit moment wel aan per 19 mei, omdat de daling is ingezet. Maar omdat het nog onzeker is of is die daling doorzet, wordt het besluit pas een dag van tevoren definitief genomen. Aanstaande dinsdag (11 mei) besluit het kabinet aan welke voorwaarden exact voldaan moet worden om de versoepelingen door te voeren. Dinsdagavond maken demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge die op een persconferentie bekend. Vermoedelijk gaat het om dezelfde criteria die het Outbreak Management Team (OMT) hanteert, namelijk een daling van 20 procent van de opnames voor ziekenhuizen en ic's. In de afgelopen week daalde de instroom van nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen met 12 procent.

Reizen

Het kabinet heeft verder besloten dat het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld niet wordt verlengd. Dat houdt in dat het na 15 mei weer mogelijk is dat landen op geel of groen worden gezet, wat wil zeggen dat ernaartoe reizen niet meer afgeraden wordt.

Dat betekent nog niet dat toeristen zonder voorwaarden naar die landen toe kunnen; in veel landen zijn Nederlanders nog niet welkom zonder negatieve test of quarantaine.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.