De Jonge: toch 2 weken wachten met feesten na laatste coronaprik

De Jonge: toch 2 weken wachten met feesten na laatste coronaprik

Mensen die na volledige coronavaccinatie weer het nachtleven in willen of een festival willen bezoeken, moeten daar toch twee weken mee wachten. Tot dusver mocht iedereen meteen na de tweede prik - of na één Janssen-vaccin - weer naar de club of discotheek. Het aandeel van de horeca in het aantal coronabesmettingen steeg afgelopen week fors.

‘We zien het aantal besmettingen sterk oplopen’, zegt De Jonge. ‘Dat was deels ook wel te verwachten, maar met deze snelheid is het toch een reden voor zorg en alertheid.’ De bewindsman benadrukt dat meer bewegingsvrijheid ‘niet gratis’ is.

Waarschuwing voor de horeca

Daarnaast waarschuwt minister Grapperhaus van Justitie horecabedrijven. ‘Als het toezicht op de toegangstesten niet beter wordt, gaat de tent dicht,’ zo zegt hij. 'Afgelopen twee weekenden waren om te wennen. Nu moet iedereen de zaak op orde hebben, zich aan de regels houden en streng controleren. En als dat niet gebeurd, dan moet de burgemeester stevig ingrijpen.' Gemeenten handhaven echter zelf ook nauwelijks, blijkt uit onderzoek. 

Meer besmettingen in de horeca

Meer dan twee keer zoveel mensen hebben afgelopen week positief getest op het coronavirus dan in de week ervoor. In totaal zijn 8541 nieuwe besmettingen geconstateerd, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week eerder noteerde het instituut 4208 gevallen.

Veel positief geteste mensen hebben het coronavirus opgelopen in een café of discotheek. Van de nieuwe gevallen waar de bron van bekend is, is bijna 19 procent besmet geraakt tijdens een bezoek aan de horeca. Vorige week was 2,2 procent van de positieve tests te herleiden naar de horeca. Van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de horeca in slechts 0,5 procent van de gevallen de bron.

Alleen de thuissituatie is nog vaker de "setting van besmetting" in de cijfers van het RIVM. Van de mensen die afgelopen week positief testten, is ongeveer 35 procent besmet door een gezinslid of een andere huisgenoot. Vorige week was dit ruim 50 procent. Bijna 13 procent van de positief geteste mensen gaf aan het coronavirus te hebben opgelopen op een feest, zoals een verjaardag, een borrel of een bruiloft. Vorige week was dit iets meer dan 6 procent.

QR code na twee weken

Daarom kan straks pas twee weken na volledige vaccinatie een QR-code worden aangemaakt die toegang geeft tot bijvoorbeeld horecagelegenheden en evenementen waar geen anderhalve meter afstand gehouden hoeft te worden. De aanpassing gaat ‘op korte termijn’ in, laat de minister weten.

Om dit door te voeren moet zowel de regeling als de Corona Check app worden aangepast. De Jonge denkt dit binnen een week geregeld te hebben.

De Gezondheidsraad houdt twee weken aan als termijn voor een goede bescherming. Deskundigen waarschuwden de afgelopen week al voor de risico's op een uitbraak als er veel mensen bij elkaar zijn, zonder afstand, terwijl de vaccins nog niet goed genoeg werken. Een negatief testbewijs verschaft - mits niet te oud - wel toegang tot de horeca.