Amsterdam en Rotterdam: controle coronapas in horeca verliep goed

Amsterdam en Rotterdam: controle coronapas in horeca verliep goed

Volgens de gemeenten Amsterdam en Rotterdam heeft de horeca in de gemeenten het afgelopen weekend over het algemeen goed op de coronapas gecontroleerd. Sinds zaterdag is dit verplicht in onder meer horecagelegenheden.

'Wij hebben weinig signalen gekregen dat de regels niet zouden zijn nageleefd in de horeca', zegt een woordvoerster van de gemeente Amsterdam. Volgens de zegsvrouw heerste er een goede sfeer in de uitgaansgebieden. 'Het was gemoedelijk en druk.'

Ook volgens een woordvoerster van de gemeente Rotterdam is het afgelopen weekend goed verlopen. 'Er zijn geen problemen geweest met zaken gerelateerd aan de coronatoegangsbewijzen', zegt ze. 'Er waren geen excessen of gekke dingen.' De woordvoerster meent dat het zoals vanouds weer gezellig druk was was in de uitgaansgebieden.

Beide gemeenten geven aan dat er goed overleg is tussen de gemeenten en horecaondernemers. Bezoekers vanaf 13 jaar moeten sinds zaterdag in onder meer horecagelegenheden aantonen dat zij recent negatief getest zijn op het coronavirus, hiervan hersteld zijn of hiertegen volledig gevaccineerd zijn.

Vorige week gaven verschillende gemeenten aan dat zij horecazaken die niet (goed) op de bewijzen controleren altijd eerst zullen aanspreken en waarschuwen. Pas wanneer dit niet voldoende is, wordt mogelijk overgegaan tot sancties zoals een last onder dwangsom of sluiting.