Demissionair premier Mark Rutte, coronaminister Hugo de Jonge en RIVM-baas Jaap van Dissel hebben het besluit zaterdagavond toegelicht tijdens een corona-persconferentie op 18 december. Het slechte nieuws zat er al aan te komen. 

De horeca moet dicht vanaf zondag 19 december 5.00 uur. Net als scholen, doorstroomlocaties en niet-essentiële winkels dicht. Hetzelfde geldt voor bioscopen, musea, sportscholen en niet-medische contactberoepen. Essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, blijven open tot 20.00 uur. Er komt er geen avondklok. Tijdens de feestdagen geldt het advies om maximaal vier bezoekers thuis te ontvangen.

Omikronvariant boosdoener

Het kabinet kwam zaterdag bij elkaar voor spoedoverleg, nadat het Outbreak Management Team (OMT) een advies had uitgebracht strengere maatregelen te nemen uit angst voor de omikronvariant.

Van Dissel lichtte tijdens de persconferentie toe waarom maatregelen nu nodig zijn. 'De omikronvariant is besmettelijker dan de deltavariant. We zijn weliswaar over de piek van de deltavariant heen, maar de omikronvariant rukt op en het lijkt erop dat de vaccinaties minder goed werken tegen deze nieuwe variant.'

'Een boosterprik, na twee vaccinaties, kan ervoor zorgen dat mensen beter beschermd zijn. Die boostercampagne is nog maar net op gang, dus er zijn nog weinig mensen goed beschermd. Ook weten we nog niet hoe ziek mensen kunnen worden van de omikronvariant. Met name het effect op ouderen is nog niet bekend. Door die onzekerheid adviseerde  het OMT aanvullende en strengere maatregelen. Alleen de huidige maatregelen zijn onvoldoende om de belasting van de zorg in de ziekenhuizen en verpleeghuizen beheersbaar te houden. Door nu met maatregelen te komen, willen we tijd winnen voor de boostercampagne.'

Keiharde klap

De nieuwe lockdown is voor ondernemers een keiharde klap. Het komt extra hard aan zo vlak voor Kerst, na 2 jaar coronamaatregelen, weinig inkomen, schulden en weinig reserves. Vorig jaar zat de horeca in precies dezelfde situatie Ook toen miste de horeca veel omzet door de coronamaatregelen tijdens de feestdagen en besloten veel zaken de deuren dicht te houden.