nieuws

PvdA Utrecht tegen komst The Student Hotel

Hotel 951

De Utrechtse PvdA-fractie gaat een motie indienen tegen de komst van The Student Hotel naar de stad. De partij is niet te spreken over de werkwijze van het bedrijf, dat studentenhuisvesting combineert met hotelfaciliteiten en zo de regels die er zijn voor studentenkamers kan omzeilen.

PvdA Utrecht tegen komst The Student Hotel

‘We krijgen veel signalen uit andere steden waar The Student Hotel gevestigd is’, zegt het Utrechtse PvdA-raadslid Bülent Isik tegen De Utrechtse Internet Courant (DUIC). ‘We zijn momenteel in gesprek met de Utrechtse studentenbelangenbehartiger Vidius en de Landelijke Studentenvakbond om te kijken hoe we de komst van zo’n hotel tegen kunnen houden.’

The Student Hotel wil een hotel met 600 kamers realiseren in de oude kantoren van Rabobank in winkelcentrum Hoog Catharijne.

De PvdA in de stad staat niet alleen. Ook de fractie van Student & Starter en belangenbehartiger Vidius lieten zich eerder al kritisch uit over de werkwijze van The Student Hotel. Isik: ‘We dienen een motie in omdat we vinden dat er geen misbruik moet worden gemaakt van de situatie. De bescherming van studenten is belangrijk. We kunnen veel beter de oplossing zoeken in transformatie en in de bouw van extra studentenkamers. Dit is niet goed voor de buitenlandse studenten in de stad en biedt alleen maar voordelen voor de portemonnee van The Student Hotel.’

Puntensysteem

Volgens de critici rekent The Student Hotel veel te hoge prijzen, houdt het zich niet aan het puntensysteem en genieten de studenten geen huurbescherming. The Student Hotel pareert die aantijging door onder meer te stellen dat studenten sowieso maximaal 12 maanden kunnen huren, en dat het hun vrije keuze is om een gemeubileerde kamer in The Student Hotel te huren.

Dat de keten de huurprijsregels voor studentenhuisvesting omzeilt, is volgens topman Charly McGregor heel bewust. Hij zei hierover eerder tegen Misset Horeca: ‘Ik wist van het bestaan van het puntensysteem voor het bepalen van de huurprijs in Nederland, maar ik onderschatte dat die regels zo strikt zouden zijn. Je mag geen kleine kamers verhuren voor een prijs die een rendabel bedrijfsplan rechtvaardigt. Woningcorporaties maken 20 procent verlies op studentenkamers. Absurd. Ik kom uit een land waar studentenhuisvesting big business is, waar goed wordt betaald voor een goede kamer. Die goede kamers zijn voor universiteiten noodzakelijk om goed onderwijs te bieden, of althans om goede studenten aan te trekken. Je kunt niet onderwijs van wereldklasse willen bieden en studenten onderbrengen in krotten. Daar zag ik een enorm gat in de markt. We hebben investeerders overtuigd vastgoed te kopen, ik zag een manier om dat te exploiteren.’

Lees hier het volledige interview met McGregor

Reageer op dit artikel