nieuws

Airbnb: ‘beperken vakantieverhuur van 60 naar 30 dagen kost economie tot 43 miljoen euro’

Hotel 1353

Als Amsterdam het maximum voor commerciële vakantieverhuur inperkt van zestig naar dertig dagen, dan kost dat de hoofdstedelijke economie tot 43 miljoen euro. Dat heeft verhuurplatform Airbnb becijferd.

Airbnb: ‘beperken vakantieverhuur van 60 naar 30 dagen kost economie tot 43 miljoen euro’

Het bedrag bestaat uit 12 miljoen aan inkomsten die de gastheren en -vrouwen mislopen en 31 miljoen aan economische schade bij plaatselijke ondernemingen.

Beperking vakantieverhuur tot 30 dagen

De kans is groot dat de maatregel wordt ingevoerd. Alle grote partijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben een beperking van de vakantieverhuur tot dertig dagen opgenomen in hun programma voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De PvdA pleit zelfs voor een algeheel verbod op het verhuren van hele woningen en wil alleen nog gedeeltelijke verhuur toestaan.

Toename drukte centrum

Airbnb zegt dat de inperking niet alleen zal leiden tot inkomstenverlies, maar ook tot toenemende drukte in het centrum. Nu is het zo dat 70 procent van de Airbnb-gasten in Amsterdam buiten het centrum verblijft. Vaak eten en winkelen ze ook in die buurt, op aanraden van hun gastheer of -vrouw. Als dat wegvalt, dan zullen meer gasten naar het toch al drukke centrum gaan, betoogt Airbnb.

‘Wij moedigen lokale beleidsmakers aan om progressieve regels te maken die de voordelen van toerisme verspreiden over lokale gezinnen, in plaats van hun belangen te schaden door de uitgaven van reizigers te concentreren in de handen van een een kleine groep happy few’, zegt James McClure, general manager Noord-Europa van Airbnb.

Overlast Airbnb-verhuur

De Amsterdamse politiek worstelt al langer met het vinden van een balans tussen toenemend toerisme en het woongenot van de bevolking. Veel inwoners ondervinden overlast van onder meer Airbnb-verhuur. Tegelijk levert het toerisme Amsterdam veel geld op. De ‘bezoekerseconomie’ brengt 224 miljoen euro in het laatje en kost 76 miljoen (aan onder meer reiniging en handhaving), zo bleek onlangs uit onderzoek in opdracht van de gemeente.

Reageer op dit artikel