nieuws

Abn Amro: aantal overnachtingen in 2018 groeit 4 procent

Hotel 512

De toename van het toerisme in Nederland heeft ook in 2018 doorgezet. Het aantal logies-overnachtingen komt dit jaar uit op 116,4 miljoen, verwacht Abn Amro in het vandaag gepublieceerde Stand van Leisure. Dat is een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van 2017. De sterkste toename is dit jaar in Groningen, Friesland en Noord-Holland.

Abn Amro: aantal overnachtingen in 2018 groeit 4 procent

In de eerste drie kwartalen van 2018 nam het aantal logiesovernachtingen met 4,6 procent toe. De sterkste stijgingen waren daarbij in Groningen (24 procent) en Friesland (7 procent). Laatstgenoemde lijkt hier te profiteren van het feit dat Leeuwarden dit jaar de culturele hoofdstad was. Groningen wist vooral in hotelovernachtingen en kampeerovernachtingen sterk te stijgen, ook geholpen door het mooie weer.

Ook voor volgend jaar verwacht Abn Amro een stijging van 3,7 procent in het aantal overnachtingen. ‘We verwachten ook over langere termijn een stijging van het toerisme’, zegt sectoreconoom Sonny Duijn van Abn Amro. ‘De wereldbevolking neemt toe en de welvaart stijgt ook. Daarnaast is reizen toegankelijker geworden en zijn Europese stedentrips in opkomst geraakt.’

Groeipercentage per provincie

Nederland 4,2%
Groningen 23,8%
Friesland 6,6%
Noord-Holland 6,2%
Utrecht 4,3%
Zuid-Holland 4,2%
Gelderland 4,2%
Noord-Brabant 3,5%
Zeeland 3,2%
Overijssel 3,0%
Drenthe 2,5%
Limburg 1,6%
Flevoland -6,4%

Bron: Abn Amro

Nederland werd dit jaar een nog populairdere bestemming onder Spaanse toeristen. De laatste jaren nam het toerisme vanuit Spanje al toe, maar niet in het tempo waarin dat nu gaat. Ook vanuit onze buurlanden is Nederland de laatste jaren flink gegroeid in populariteit. In 2018 speelde de gunstige weersomstandigheden daarbij mogelijk een versterkende rol.

De sterke toename vanuit de Amerikaanse continenten komt voor meer dan twee derde door de stijging van het aantal hotelgasten vanuit de Verenigde Staten. Daarbij was een stijging van 12 procent. Ter indicatie: in 2013 verbleven nog 567.000 Amerikaanse hotelgasten in Amsterdam, in 2018 stijgt dit tot boven een miljoen. Dat reizen tussen Amerika en Europa veel toegankelijker is geworden, ook door de opkomst van prijsvechters. speelt dit jaar een rol.

Groei uit Azië

De laatste jaren is het aantal overnachtingen vanuit Azië toegenomen. Dit verwacht Duijn voor de komende jaren ook. ‘Tussen 2015 en 2025 stijgt het aantal consumenten in de middenklasse in alleen al China en India met 900 miljoen.

Sinds 2012 steeg het aantal Aziatische toeristen in Nederland met 85 procent. Niettemin was de toename in 2018 minder sterk dan je wellicht zou verwachten. In Amsterdam, de gemeente Utrecht en Rotterdam was zelfs een daling te zien in het aantal hotelgasten vanuit China.’

In de gemeente Utrecht daalt het overall aantal hotelovernachtingen, na de sterke stijging vorig jaar. In Maastricht is sprake van een lichte stijging. In Den Haag stijgt dit 3 procent, in Amsterdam 7 procent en in Rotterdam neemt het aantal hotelovernachtingen in 2018 zelfs met 19 procent toe.

Als uitwijklocatie vanuit Amsterdam stijgt het aantal hotelovernachtingen in de gemeenten van de Haarlemmermeer met 9 procent. Hier was juist een sterke stijging vanuit China.

download hieronder het sectorbericht Stand van Leisure – december 2018

Reageer op dit artikel