Lammert de Vries: 'Mijn hotels zijn beschikbaar als noodhospitaal'

Lammert de Vries: 'Mijn hotels zijn beschikbaar als noodhospitaal'
Lammert en Wiebe de Vries (foto: Koos Groenewold)

Hotelier Lammert de Vries stelt zijn hotels - Groot Warnsborn in Arnhem en Hotel de Wereld in Wageningen - ter beschikking als nood-hospitaal.

Lammert de Vries heeft beide hotels – in totaal 55 kamers - gesloten nu alle boekingen geannuleerd zijn. De restaurants moesten dicht. De hotels mochten in bedrijf blijven, maar alle verblijven zijn geannuleerd door gasten in verband met het coronavirus.

De Vries in de Gelderlander: ‘Nu is het misschien nog niet nodig, maar als de nood aan de man komt, kan ik de hotelbedden ook ter beschikking stellen aan ziekenhuispatiënten.

De hotelier erkent dat er kanttekenen aan zijn plan zitten omdat de hotels natuurlijk niet zijn ingericht als ziekenhuis. ‘Er ligt tapijt op de vloer en we hebben geen medisch geschoold personeel. Maar mocht er een tekort optreden, dan hebben we wel de bedden.'

Geen commerciële stunt

De Vries wil er ook geen commercieel slaatje uit slaan. ‘Voor een onkostenvergoeding stel ik mijn kamers beschikbaar. Misschien wordt het wel een verplichting voor hotels om dit te doen. Voor nu zit iedereen met de handen in het haar. Ik hoop dat het overgaat en dat onze hotels nog bestaan als het voorbij is.

We kijken nu grondig naar de personeelsroosters voor de komende tijd. Met een aantal mensen pakken we het achterstallige schilderwerk aan. Ik zit al veertig jaar in het vak maar zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt.

De ziekenhuizen in de omgeving stellen het op prijs dat de hotelier meedenkt in deze bizarre tijden maar vooralsnog is de nood nog niet zo hoog dat extern bedden moeten worden gezocht. Er zijn meer horeca ondernemers die hun hulp aanbieden aan de zorg. Zo kookt Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk voor zorgpersoneel en willen diverse ondernemers medewerkers beschikbaar stellen aan zorginstellingen.