Toeristen in Zeeland moeten naar huis; geldt ook voor hotellerie

Toeristen in Zeeland moeten naar huis; geldt ook voor hotellerie

Toeristen in Zeeland zijn vanaf maandag 30 maart 12.00 niet meer welkom. Zeeland maakt een einde aan alle vakantieverblijven van toeristen. Dit geldt ook voor hotels. Zakelijke gasten mogen nog wel in hotels verblijven.

Het verbod op toeristen in Zeeland geldt voor al het toeristisch verblijf op recreatieparken, in hotels, op kampeerterreinen en minicampings, maar ook voor bed and breakfast, Airbnb-plekken en jachthavens. Het verbod gaat maandag om 12.00 uur in.

Toeristen in Zeeland moeten uiterlijk maandag 30 maart 12 uur hun vakantieverblijf hebben verlaten. Dit heeft de Veiligheidsregio van Zeeland vrijdag 27 maart bekendgemaakt. De sluiting van de vakantieparken behoort tot de aanvullende maatregelen die de toeristische provincie treft om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Ook sanitaire voorzieningen op vakantieparken en kampeerterreinen gaan maandag dicht. Daarnaast geldt er een verbod op het gebruik van strandhuisjes, om te voorkomen dat grote aantallen mensen naar het strand trekken.

‘De toename van het aantal bezoekers van de provincie in combinatie met de druk op de zorg vanwege het coronavirus baart grote zorgen’, meldt de Veiligheidsregio. De maatregelen in Zeeland gelden tot uiterlijk 10 mei. ‘De maatregelen grijpen zwaar in voor de toeristische sector en alle betrokken ondernemers. We begrijpen dat deze maatregelen in Zeeland pijn doen.’

Veelgestelde vragen over het toeristen-verbod

Wat wordt verstaan onder toeristisch/recreatief nachtverblijf?
Onder toeristisch/recreatief nachtverblijf wordt verstaan nachtelijk verblijf door (groepen van) personen voor ontspanning in de vrije tijd die hun hoofdverblijfplaats elders hebben. Het gaat dus om personen die niet hun hoofdverblijf hebben in de locatie waar ze recreëren. Ze zijn in de locatie puur om te recreëren, dus voor allerlei vormen van vrijetijdsbesteding. Het centrum van sociale en maatschappelijke activiteiten vindt zich plaats in en om hun hoofdverblijf, dus elders.

Gelden de regels ook voor hotels?
Ja, de maatregelen gelden ook voor hotels, indien er sprake is van recreatief nachtverblijf.

Moet een hotel sluiten?
Nee, dat hoeft niet. Wél geldt dat het recreatief nachtverblijf is verboden, het hotel kan wél worden gebruikt voor bijvoorbeeld zakelijke overnachtingen.

Waarom moeten de Zeeuwse campings en vakantieparken dicht?
We willen iedereen zo goed mogelijke zorg bieden. Door de coronacrisis dreigt er een overbelasting van onze zorgketen. Het gaat daarbij niet alleen om de bedden in de Intensive Care maar om alle onderdelen. Het gaat dan om huisartsen, thuiszorg, ambulances etc. Een toestroom van toeristen die medische hulp nodig hebben kunnen we niet goed helpen. Daarom zijn recreatieve overnachtingen tot nader order verboden. Dit zijn overnachtingen op:
- recreatieparken
- kampeerterreinen
- minicampings
- hotels, als sprake is van recreatief nachtverblijf
- kamperen bij de boer, kamerverhuur
- (air) B&B locaties
- pensions
- jachthavens
- camperplaatsen

De maatregelen die gericht zijn op het weren van toerisme/verbod recreatief nachtverblijf in Zeeland worden uiterlijk 10 mei 2020 door voorzitter herbeoordeeld op noodzaak en eventuele verlenging. De voorzitter kan de maatregelen ook eerder dan 10 mei intrekken als ze niet meer nodig zijn.