nieuws

Coupe du Monde de la Pâtisserie mist Nederlandse team

Restaurant

Nederland schittert door afwezigheid op de internationale patisseriewedstrijd Coupe du Monde de la Patisserie in Lyon op 23 en 24 januari 2011. Nederland wordt door insiders als grote kanshebber op het erepodium gezien.

Coupe du Monde de la Pâtisserie mist Nederlandse team

Niet alleen de Franse organisatie maar ook internationale collega’s en standhouders, betreuren dat Nederland dit jaar niet van de partij is op de Coupe du Monde de la Pâtisserie. ‘Ik krijg van veel kanten te horen dat ze het jammer vinden dat we niet mee doen’, laat voormalig deelnemer Jeroen Goossens weten. Nederland wordt door kenners op de wedstrijdvloer in Lyon als kanshebber gezien.

Goossens deed maar liefst vijf keer met het Nederlandse team van drie patissiers, mee aan de tweejaarlijkse prestigieuze wedstrijd in Lyon. Hij geldt als een van de aanjagers van het patisserieteam. Sinds zijn deelname wist het Nederlandse team voor het eerst de top tien te halen en in 2005 eindigde ons land zelfs als tweede, net na de Fransen met een tiende punt verschil. In 2009 was er pech en stortte tot overmaat van ramp het chocoladeshowstuk in. Maar toen kreeg het Nederlandse team een prijs voor de beste teamspirit.

Frankrijk

Sinds vorig jaar zomer is hij een eigen bedrijf gestart, Jeroen Goossens Dutch Pastry en moest daar al zijn energie in steken. Nog een zwaarwegende reden om niet mee te doen, is dat Frankrijk niet participeert omdat ze de laatste editie van 2009 hebben gewonnen en zo andere landen een kans willen geven om te winnen. ‘Als Frankrijk niet meedoet, is het voor ons niet interessant om hier te staan.’ De Nederlandse patissier is er op gebrand om concurrent Frankrijk te verslaan. Goossens vindt het jammer dat er geen Nederlands team is. ‘Ik ben niet Nederland. Ik heb geprobeerd om anderen te enthousiasmeren maar het is niet gelukt.’

De Nederlandse toppatissier is wel in Lyon om de wedstrijd te volgen. Hij ziet België, Japan Taiwan en Italië als mogelijke kanshebbers op de winst.

Naast de Coupe du Monde de la Pâtisserie is er op 25 en 26 januari de kookwedstrijd om de Bocuse d’Or in Lyon, in dezelfde wedstrijdhal. Marco Poldervaart is de Nederlandse deelnemer.

Reageer op dit artikel