nieuws

Interesse topzaken in eigen Nederlandse wijnlijn

Restaurant

Toprestaurants zijn steeds vaker geïnteresseerd in het opzetten van een eigen lijn met Nederlandse wijnen. Dit in navolging van een Kus van Thérèse, de exclusieve wijnlijn van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Er vinden momenteel gesprekken plaats met meerdere belangstellenden.

Interesse topzaken in eigen Nederlandse wijnlijn

Dat zegt Roelof Visscher van wijngaard Hof van Twente in Bentelo en initiator van het zaterdag geopende Neerlands Wijnmakerij, een organisatie die vraag- en smaakgericht wijnen wil maken voor derden.

Visscher zegt dat er naast een samenwerking met De Librije, Landhuishotel Bloemenbeek (De Lutte) en Carelshaven (Delden) gesprekken worden gevoerd met diverse toprestaurants over een eigen wijnlijn. Een daarvan is Joop Braakhekke. Braakhekke heeft al informatie ingewonnen bij Thérèse Boer.

Neerlands Wijnmakerij

Zaterdag opende Neerlands Wijnmakerij haar deuren op de wijngaard Hof van Twente in Bentelo. De officiële opening werd verricht door Thérèse Boer die er haar eigen wijnlijn heeft laten maken. Neerlands Wijnmakerij biedt wijnboeren én restaurants de mogelijkheid om op basis van het bijsturen van het wijnproces een eigen wijn te fabriceren.

Hof van Twente maakte afgelopen jaren de inmiddels diverse malen bekroonde wijn Kus van Thérèse. Momenteel wordt gewerkt aan een eigen wijn voor Jonnie Boer. Visscher: ‘Naast de “Kus van Thérèse” maken we een speciale wijn voor Jonnie. Die gaat “De dreun van Jonnie” heten. Het wordt een stevige op hout gelagerde witte wijn’.

Hof van Twente

De Librije investeerde de afgelopen jaren zo’n 75.000 euro in een eigen wijnlijn. De druiven komen van Wijngoed Gelders Laren in Laren. De wijnbereiding vindt plaats bij Hof van Twente in Bentelo. Daarnaast werd er een bijzondere designfles ontworpen.

Volgens Thérèse Boer slaat de eigen wijn aan. ‘We serveren de wijn in ons wijnarrangement. Er wordt steeds vaker over gesproken. Er komen ook steeds meer aanvragen van winkels om de wijn te verkopen. Maar we hebben maar vijfduizend flesjes.’

Gastronomische wijnen

Voor restaurants die een eigen wijnlijn willen opzetten, adviseert Boer om goed op onderzoek uit te gaan waar je goede druiven kunt krijgen. ‘Win verder veel informatie in en weet wat je wil. Wij maken gastronomische wijnen en dan mag je best twee druifsoorten mengen. Want Nederlandse wijnen worden toch vaak iets te zoet of iets te zuur gevonden’.

Roelof Visscher over Nederlandse wijnbouw

Thérèse Boer vertelt over haar eigen wijnlijn

Reageer op dit artikel