nieuws

Kolderieke situatie rond gasnet voor restaurant

Restaurant

Café-restaurant De Tol in het grensdorp Eede is het middelpunt geworden van een kolderieke soap rond een aansluiting op het gasnet. De Tol wil gas van de Belgische leverancier Eandis-Imewo. Iedereen is akkoord, alleen de Europese gemeenschap ligt dwars.

Kolderieke situatie rond gasnet voor restaurant

De Tol in Eede, gelegen op de grens tussen Nederland en België, wil aansluiting op het tweehonderd meter verderop gelegen Belgische gasnet. Een aansluiting op het Nederlandse gasnet zou betekenen dat er een leiding van ruim 1100 meter moet worden gelegd. Dit kost De Tol ruim 25 mille.

Zowel de Belgische leverancier, Eandis-Imewo, als de Nederlandse gasleverancier Delta zijn het eens. Alleen Europa ligt dwars. De Europese gemeenschap schrijft namelijk voor dat het niet is toegestaan om gas af te nemen van een buitenlandse leverancier.

Uitbater Michel de Smidt heeft geen zin om 25 mille te investeren in een gasleiding van ruim een kilometer lang, terwijl hij binnen tweehonderd meter kan worden aangesloten op het Belgische gasnet. Momenteel maakt De Tol gebruik van een gastank, maar vanwege de veiligheid is dit niet langer wenselijk.

De Belgische gemeente Maldegem heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, per brief de situatie rond De Tol uitgelegd. De Vlaamse gemeente wijst in de brief op één van de hoofddoelen van de Europese Unie: het tot stand brengen van een interne Europese markt. De gemeente heeft nog geen antwoord gehad.

De situatie wordt zo mogelijk nog vreemder omdat er weldegelijk uitzonderingsgevallen zijn. Volgens Delta komt dit waarschijnlijk voort uit de situatie van voor de liberalisering van de energiemarkt.

Reageer op dit artikel