nieuws

Michelin nieuws België: nieuwe derde ster

Restaurant

Restaurant Hertog Jan in Brugge heeft maandagochtend 21 november 2011 haar derde Michelinster gekregen. Michelin maakte de nieuwe sterren bekend tijdens de Horeca Expo. Hertog Jan van chef-kok Gert De Mangeleer (34) en gastheer sommelier Joachim Boudens kreeg pas in 2010 – eind 2009 – de tweede ster van Michelin. De Jonkman in Brugge gaat samen met Chalet de La Foret in Brussel van één naar twee sterren.

Michelin nieuws België: nieuwe derde ster

Het totaal aantal Belgische restaurants met drie sterren zit nu op drie; er zijn vijftien zaken met twee sterren. Naast Brugse nieuweling Hertog Jan hebben ook Hof van Cleve van Peter Goossens in Kruishoutem en De Karmeliet van Geert Van Hecke, ook in Brugge, drie sterren. België kreeg er voor het laatste een derde ster bij in 2006 (eind 2005).

De andere restaurants die in bezit zijn van twee sterren zijn:

Aan tafel bij Luc Bellings (Hasselt)

Château du Mylord (Elzele)

Comme Chez Soi (Brussel)

Danny Horseele (Dudzele)

l’Air du Temps (Noville-sur-Méhaigne)

l’Eau Vive (Profondeville)

Hostellerie Le Fox (De Panne)

Nuance (Duffel)

Sea Grill (Brussel)

Pastorale (Reet)

’t Zilte (Antwerpen)

Slagmolen (Opglabbeek)

St. Nicolas (Elverdinge)

België telt nu vijftien restaurants met twee sterren, tegen – nu nog – dertien in Nederland.

Twaalf restaurants kregen een eerste ster: Kommilfoo (Antwerpen), Kasteel Withof (Brasschaat), De Tuinkamer (Beerzel), Jaloa (Brussel), JER (Hasselt), Innesto-Domein De Barrier (Houthalen), Ten Bogaerde (Koksijde), Centpourcent (Sint-Katelijne-Waver), d’Eugénie à Emilie (Baudour), Boury (Roeselare), De Mijlpaal (Tongeren) en Benoit en Barnard Dewitte (Ouwegem). Clandestino verhuisde van Haasdonk naar Temse, maar kreeg ook daar een ster.

Zeven restaurants komen niet meer voor in de lijst; vier zaken verloren hun ster, drie zaken zijn gesloten. ’t Oud Konijntje (Waregem), ’t Ebdiep (Sint-Amands) en L’Hostellerie du Postay (Wegnez) hebben hun deuren gesloten La Luna (Antwerpen), C. Jean (Gent), The Paddock (Keerbergen) en Au Gastronome (Paliseul) verloren hun ster.

Luxemburg

Luxemburg krijgt er van Michelin een nieuw sterrestaurant bij: La Distillerie in Bourglinster. Drie zaken raken hun ster kwijt: Manoir Kasselslay, Influences des Saveurs in Esch-sur-Alzette en Le Sud in Luxemburg.

Reageer op dit artikel