nieuws

Michelin: 21 sterren erbij, 13 eraf in België en Luxemburg

Restaurant

In de nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg zijn flink wat mutaties doorgevoerd. Liefst negentien nieuwe eenster- en twee nieuwe tweesterrenzaken staan bijgeschreven. Daartegenover zijn er ook dertien sterren afgenomen.

Michelin: 21 sterren erbij, 13 eraf in België en Luxemburg

Het Brusselse Bon-Bon van chef-kok Christophe Hardiquest en restaurant Bartholomeus uit Knokke-Heist van chef Bart Desmidt hebben vanaf vandaag twee sterren. Achttien Belgische restaurants en één Luxemburgs restaurant hebben hun eerste ster gekregen.

Villa Lorraine

Voor het eerst zijn er nu meer dan honderd restaurants in België met één ster: 101. Een van de opvallendste namen is Villa Lorraine, de ‘grand dame’ van de Brusselse gastronomie, dat na jaren haar ster weer terug heeft. In de jaren zeventig had het restaurant  drie sterren, maar raakte de laatste in 2005 kwijt. Vorig jaar kreeg Villa Lorraine al een espoir.

Van de lijst tweesterrenrestaurants zijn twee namen geschrapt. Danny Horseele sloot zijn zaak in Dudzele vanwege faillissement en Mosconi in Luxemburg gaat van twee naar één ster. Hiermee heeft het groothertogdom uitsluitend nog restaurants met één ster. Overigens kreeg chef Danny Horseele met zijn pas in augustus geopende restaurant Horseele in Gent direct een ster.

Drie sterren

Het aantal driesterrenzaken in België blijft gelijk: drie. Hiermee kan meteen de hoop van Nederlandse tweesterrenchefs enigszins worden ingedamd: de komst van michelingidsendirecteur Michael Ellis naar de bekendmaking van de Nederlandse gids, volgende week in Maastricht, deed de hoop opleven dat een opvolger voor Sergio Herman is gevonden. Ellis was echter ook bij de presentatie in België, waar geen nieuw driesterrenrestaurant bij kwam.

Product

‘Het product als hoofdrolspeler, puur en eerlijk, dat is dus de voornaamste ontwikkeling in België en Luxemburg’, aldus Michelin. ‘Maar daar blijft het niet bij. Er is namelijk ook steeds meer sprake van een ijzersterke verhouding tussen prijs en kwaliteit.’

Michael Ellis, de internationale directeur van de Michelingidsen, ziet een duidelijke vooruitgang. ‘Deze nieuwe selectie is een mooie weergave van de ontwikkelingen die zich afspelen op de Belgische en Luxemburgse culinaire scène, en in het bijzonder in Brussel. Met 18 sterrenrestaurants en één nieuw tweesterrenrestaurant telt de Belgische hoofdstad meer sterren dan steden als Berlijn, Rome en Milaan. Brussel dwingt zijn plaats af in de Europese gastronomie.’

Download hieronder de volledige lijst met nieuwe en vervallen sterren

Reageer op dit artikel