nieuws

Team Wollerich* wint Gouden Koksmuts 2016

Restaurant

Het team van Wollerich uit Sint-Oedenrode heeft de Gouden Koksmuts 2016 gewonnen. Het team bestond uit patron-cuisinier Gerard Wollerich, Koen van den Hurk en Erik Bons. Binnen 1,5 uur moesten ze de jury hun gerechten voorschotelen. ‘Mooie showstukjes konden we niet maken, het gaat om smaak,’ riep ik steeds, aldus Gerard Wollerich op de Horecava 2016.

Team Wollerich* wint Gouden Koksmuts 2016
Koen van den Hurk, Erik Bons en Gerard Wollerich

Gerard Wollerich deed niet geheel uit vrije wil mee: hij moest een weddenschap inlossen met chef Koen van den Hurk. Deze won vorig jaar het Zilveren Koksmes en Gerard Wollerich beloofde hem bij het behalen van een podiumplek dit jaar mee te doen met de strijd om de Gouden Koksmuts.

Koen van den Hurk: ‘Ik heb ons gewoon ingeschreven… Chef heeft nog nooit een wedstrijd gekookt.  En Erik Bons ook niet… Maar we vormen wel een goed team. Natuurlijk waren we vanochtend wat gespannen. We hebben passend gekookt, zoals we dat ook bij Wollerich doen. Een klassiek tongrolletje, zwezerik en een dessert met amandel, donkere chocolade en sinaasappel. En een sabayon van champagne.

Gerard Wollerich

Op het podium draagt Gerard Wollerich de prijs op aan zijn moeder (93). Ik weet zeker dat ze nu op de bank zit met een heel grote glimlach. Op de vraag of hij de winst verwacht had, zegt hij nee. ‘We zijn perfectionistisch. We hebben gekookt zoals we dat ook bij Wollerich doen. Ik riep de gehele dag: je kunt geen showstukjes maken. De smaken moeten goed zijn. Daar ging het om. We hebben al onze gerechten geproefd en dat viel niet tegen,’ lacht hij. Het mooiste vond hij de langoustine.

Het meest lastige was het dessert. ‘Ik zette de koekjes in de oven zonder goed te kijken op welke stand deze stond. Hij stond op ventileren en daar gingen mijn koekjes. Ze wapperden door de hele oven heen.’

Op de opmerking van jurylid Felix Wilbrink dat de zeven teams op save kookten (tong en hart bleven bijvoorbeeld liggen in de vitrine) reageert Koen van den Hurk nuchter. ‘Wij hebben vandaag gekookt zoals we ook bij Wollerich doen.’

Het team van Wollerich wint een Rational oven ter waarde van 10.000 euro. Een jaar lang Announcer van Index Hospitality Systems en een Big Green Egg Large en van Jan van As een ticket naar Japan.

De zeven deelnemers aan de Gouden Koksmuts:

Het Roode Kooper *, chef de cuisine Dennis van den Beld
Ciel Bleu Okura **, SVH Meesterkok Onno Kokmeijer
De Leuf *, Chef de cuisine Bas van Kranen
Restaurant De Lindehof **, SVH Meesterkok Soenil Bahadoer
Restaurant Hotel Merlet *, Chef de cuisine Jonathan Zandbergen
Restaurant Spetters *, Chef de cuisine Laurent Smallegange
Wollerich *, Chef de cuisine Gerard Wollerich

De jury bestond uit Thomas Bühner, chef-kok van restaurant La Vie *** in Osnabrück als voorzitter, Frank Fol, president Meesterkoks België, Robert Kranenborg, SVH Meesterkok en Felix Wilbrink, culinair journalist Telegraaf. Willem Himmelreich was jurysecretaris.

Bekijk hier meer foto’s van de Gouden Koksmuts 2016. 

Reageer op dit artikel