nieuws

Cees Helder even terug achter de kachel bij Dikker & Thijs

Restaurant 871

Cees Helder keert voor heel even terug achter de kachel, bij het bedrijf waar hij bijna vijftig jaar geleden begon met koken: Dikker & Thijs. Het restaurant dat bij hotel Dikker & Thijs hoort heet inmiddels Thijs by Dikker & Thijs en serveert van 15 tot en met 26 december een driegangen Cees Helder menu.

Cees Helder even terug achter de kachel bij Dikker & Thijs
Cees Helder (midden) in zijn tijd bij Le Chevalier

Bijna vijftig jaar nadat Cees Helder lammeren leerde uitbenen op de Prinsengracht 438 keert de chef korte tijd terug naar zijn culinaire basis. In het nieuwe Thijs by Dikker & Thijs verbindt hij vanaf 15 december het verleden met het heden met  een exclusief 3-gangenmenu. Het ‘Cees Helder- menu’ is twaalf dagen lang beschikbaar voor 39,50 euro.

Samen met chefkok Rutger Smit ontwikkelt Helder een verrassingsmenu waarin een van zijn klassiekers een prominente plek krijgt.  Het ‘Cees Helder-menu’ bevat de signatuur van deze beroemde chef die bekend staat om zijn bescheiden en harmonieuze kookstijl.

Op de première-avond presenteert de meester persoonlijk zijn gerechten en ook in de weken daarna zal hij af en toe in de keuken van Thijs te zien zijn. Het ‘Cees Helder- menu’ is twaalf dagen lang beschikbaar voor 39,50 euro.

Garde manger

Helder (68) begint op zijn twintigste als leerling-kelner bij De l’Europe, waar hij een jaar lang ontbijten serveert, om vervolgens een korte periode als pannenkoekenbakker aan de slag te gaan. De toekomstige sterrenchef besluit al snel dat hij zijn kennis wil verbreden. Hij vindt die verbreding in de keuken van Dikker & Thijs, waar hij begint in de garde manger, de koude keuken.

Hij werkt in verschillende restaurants, waaronder Villa Rozenrust waar hij zijn eerste Michelinster krijgt. Een tweede ster volgde bij Le Chevalier in Delft. In 1986 kocht Helder het toen afgebrande Parkheuvel, daar behaalt hij in 2002 voor het eerst in Nederland de mijlpaal van drie Michelin-sterren.

Lees hier Helders dagboek op Misset Horeca van de dagen rond die bekendmaking in 2002

Reageer op dit artikel