nieuws

Topkok Joop Braakhekke (75) overleden

Restaurant 3207

Joop Braakhekke is donderdag op 75-jarige leeftijd overleden. Braakhekke vocht al enige tijd tegen alvleesklierkanker. In september kreeg hij te horen dat de ziekte was teruggekeerd nadat hij eerder schoon was verklaard.

Topkok Joop Braakhekke (75) overleden

Dat maakte zijn familie bekend. Braakhekke leed al enige tijd aan kanker. De voormalige tv-kok en restaurateur is 75 jaar oud geworden.

In 2015 werd bij Braakhekke alvleesklierkanker geconstateerd. Vele behandelingen onderging hij om de strijd tegen de kanker te winnen. Een gevecht dat hij helaas verloor.

Braakhekke, kwam op 11 april 1941 ter wereld in Apeldoorn. Zijn wens was eigenlijk om acteur te worden, maar hij koos uiteindelijk voor het culinaire pad. Na de middelbare school ging hij naar Parijs en Barcelona waar hij het vak van restaurateur leerde. Terug in Nederland ging hij in 1968 aan de slag bij bistro Le Philosophe in zijn geboorteplaats. Uiteindelijk trok Braakhekke naar Amsterdam, waar hij begon in De Kersentuin. In 1990 opende hij Le Garage aan de Ruysdaelstraat en later het naastgelegen En Pluche.

Joop Braakhekke

Braakhekke werd in 1993 hét gezicht van het populaire televisie-kookprogramma Kookgek. Het programma werd in september herhaald op tv zender ONS. Daarnaast schreef de topkok diverse kookboeken en was hij te zien in het programma Top Kok, waarin hij met chef-kok Robert Kranenborg op zoek ging naar de beste amateurkok van Nederland.

In 2015 vierde hij het jubileum dat hij 25 jaar eigenaar van zijn restaurant Le Garage en zat hij 50 jaar in het vak. Over Le Garage zei Braakhekke toen: ‘Ontworpen door de vermaarde architect Cees Dam werd het een theatraal spiegelpaleis dat na 25 jaar te boek staat als een instituut.’

Groot interview met Joop Braakhekke uit 2000: Ik ga niet kussend de wereld rond»

Reageer op dit artikel