Chef-kok en horeca-ondernemer Eveline Wu verkozen tot etnisch zakenvrouw van het jaar

Chef-kok en horeca-ondernemer Eveline Wu verkozen tot etnisch zakenvrouw van het jaar

Chef-kok en horeca-ondernemer Eveline Wu is zaterdag 25 november verkozen tot etnisch zakenvrouw van het jaar. Wu runt onder meer Kreeftenbar, Soho, Mood en Wynwood in Eindhoven.

'Ik wil stapje voor stapje meer restaurants openen', zegt Eveline Wu tegenover Omroep Brabant. 'Ik wil een rolmodel zijn voor vrouwen die net als ik geen opleiding hebben afgemaakt. Dat ze moeten blijven dromen en beseffen dat je ook iets kunt bereiken zonder opleiding.'

Eveline Wu verhuisde op 15-jarige leeftijd vanuit een dorpje op het Chinese platteland naar Eindhoven. Haar vader kwam in de horeca terecht als chef-kok. Vier jaar na haar komst in Nederland opende Wu een wokrestaurant in Eindhoven. Inmiddels heeft ze een voorzichtig horeca-imperium opgebouwd met vier zaken. In 2016 werd de Eindhovense in Rotterdam wereldkampioene 'Chinese keukens'. Wouter van Laarhoven, voormalig chef van sterrestaurant De Molen in Kaatsheuvel, staat in de keuken van een van Wu's restaurants: Wynwood op Strijp-S in Eindhoven.

Nieuw restaurant in Eindhoven

Volgend jaar opent ze haar eerste zaak in Rotterdam. 'Ik wil het daar ook gaan proberen.' In Wu haar restaurants werken onder meer mensen die langere tijd van een uitkering leefden. 'Ik vind het belangrijk dat ze weer aan de slag kunnen. Ze moeten het gevoel krijgen dat ze wat waard zijn. Dat geldt voor iedereen in de restaurants. Van serveerder tot afwasser, iedereen moet trots zijn op het werk dat ze doen.'

Etnische Zaken Vrouw Nederland Award Gala

Wu ontving de titel tijdens het Etnische Zaken Vrouw Nederland Award Gala in Hotel Wings in Rotterdam. Het was de veertiende editie van de EZVN Awards. De Eindhovense was genomineerd samen met Maggie Feng van de Wittenborg Univesity.