nieuws

Noma haalt 526.000 euro op met veilen inboedel

Restaurant 417

Het Deense restaurant Noma van René Redzepi sloot eerder dit jaar de deuren om in 2018 op een nieuwe locatie met een nieuw concept te heropenen. De complete inboedel van het oude restaurant werd in 500 lots geveild en bracht ruim 526.000 euro op.

Noma haalt 526.000 euro op met veilen inboedel

De veiling trok ruim 500 bieders uit 17 landen, laat veilinghuis Wright weten. Wright huist in Chicago en is gespecialiseerd in het veilen van design. Bijna alle meubels, glaswerk, serviesgoed en decoratie van Noma kwam van (voornamelijk Deense) designers.

Vooral het aardewerk en servies van het Deense Würtz Studio bleek populair. De 155 items leverden ruim 134.000 euro op, drie keer zoveel als vooraf geschat. Zo werd voor een vloervaas 9700 euro betaald, waar vooraf maximaal 2500 euro werd geschat.

Zelfs voor eenvoudige vilten broodmandjes, waarvan werd gedacht dat ze nooit veel meer dan 100 euro zouden opleveren, werd tot wel 500 euro geboden.

Noma 2.0

De teller van de veiling eindigde uiteindelijk op 610.431 dollar (526.741 euro). De opbrengst, waarvan een deel naar het veilinghuis gaat, wordt geïnvesteerd in de nieuwe locatie van Noma 2.0.

Op die nieuwe plek, nog altijd in Kopenhagen, wil Redzepi een soort boerderij opzetten. Het menu van het restaurant zal nóg meer dan dat bij Noma 1.0 het geval was, worden gedicteerd door de seizoenen: vlees en bewaarde gewassen in de winter, volledig vegetarisch in het voorjaar.

Oorspronkelijk was de opening verwacht in december 2017. Omdat op de locatie archeologische vondsten in de bodem zijn gedaan, loopt de bouw van het nieuwe restaurant enige maanden vertraging op. Reserveringen kunnen vanaf 16 november worden gemaakt.

‘We wisten altijd dat we bij Noma 2.0 met een schone lei wilden beginnen’, zegt ceo Peter Kreiner van Noma tegen Bloomberg. ‘Het team wil op de nieuwe plek weer bij nul beginnen, het nieuwe restaurant moet organisch groeien. We willen een volledig nieuwe look en nemen dus niets mee.’

 

Reageer op dit artikel