Topkok Yotam Ottolenghi wint Johannes van Damprijs

Topkok Yotam Ottolenghi wint Johannes van Damprijs
Yotam Ottolenghi

Topkok Yotam Ottolenghi wint de Johannes van Damprijs. Hij krijgt de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

De prijs, genoemd naar culinair journalist Johannes van Dam, is een internationale oeuvreprijs. Hij wordt toegekend door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam aan een persoon die veel heeft gedaan aan de verspreiding van kennis van de gastronomische cultuur. De prijs wordt op 17 november aan Ottolenghi overhandigd.

Over Yotam Ottolenghi

Ottolenghi groeide op in Israël. Ottolenggi, aanvankelijk werkzaam als journalist, verhuisde in 1997 naar Londen en volgde daar een Franse kookopleiding. Hij deed ervaring op in diverse sterrenrestaurants en startte uiteindelijk zijn eigen zaak: Ottolenghi deli in Notting Hill in 2002. Doel was om het beste kant-en-klare eten in Londen te verkopen. Na drie afhaalrestaurants is er sinds 2011 ook een 'echt' restaurant, genaamd Nopi.

De Israëlisch-Britse Ottolenghi heeft tevens verschillende kookboeken op zijn naam staan, zoals Plenty, Jeruzalem en het net verschenen Sweet. Ottolenghi’s kookboeken over zijn moderne, op groenten gebaseerde Arabische kookstijl, zijn wereldwijd immens populair.

Nacarat

Angelo Kremmydas één van de chefs bij Ron Blaauws nieuwe restaurant Nacarat in Amsterdam was head chef bij een van de restaurants van Ottolenghi.

Johannes van Damprijs

De vorige winnaar (2015) was chef-kok John Halvemaan. De Johannes van Damprijs is een internationale oeuvreprijs die sinds 2013 wordt uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie. De prijs is vernoemd naar Johannes van Dam, vooral bekend als culinair journalist voor Het Parool en Elsevier.