nieuws

Team De Loohoeve uit Schoonloo wint De Gouden Koksmuts

Restaurant 9650

Het team van De Loohoeve uit Schoonloo, bestaande uit Jeroen Brouwer, Marleen Brouwer en Jorgo Tzanos, heeft maandag 8 januari op de Horecava de Hanos Gouden Koksmuts in de wacht gesleept. Volgens de jury waren het vis- en groentegerecht van De Loohoeve ‘overduidelijk’ het beste.

Team De Loohoeve uit Schoonloo wint De Gouden Koksmuts

‘Bizar’, reageert de tot tranen geroerde Marleen Brouwer, die de enige vrouwelijke deelnemer was van de wedstrijd waaraan acht teams deelnamen.

Wat ertoe leidde dat De Loohoeve won? Culinair journalist Felix Wilbrink van De Telegraaf legt uit: ‘Een stukje vis, maar perfect. En een stukje groente, maar perfect. En daarmee hebben ze de winst niet meer uit handen gegeven. Het was de forel waarmee jullie op voorsprong kwamen te staan. En door de groente bleven jullie vooraan staan.’  Team De Loohoeve bereidde een op laag temperatuur gegaarde forel en vijf bereidingen van knolselderij.

Echt geweldig, super gaaf’, reageert Marleen Brouwer terwijl ze haar tranen wegveegt. ‘Dit hadden we niet gedacht, wel gehoopt’, voegt haar echtgenoot Jeroen toe. ‘We doen vooral ons best.’  Jorgo Tzanos: ‘Ja, dit is echt bizar.’

>>De Gouden Koksmuts: ‘Dit is de koning van de kookwedstrijden’

‘Goed van start’

Voordat bekend was dat De Loohoeve De Hanos Gouden Koksmuts ging winnen, zei Marleen tegen Misset Horeca dat ze een goed gevoel had over de wedstrijd. ‘Het was leuk. We gingen ook goed van start. Een geluk was dat we veel ingrediënten uit de blackbox op onze menukaart hebben staan. Het hoofdgerecht was even spannend, maar ook daar zijn we tevreden over. We wisten goed wat we moesten doen.’

De Loohoeve: geen Michelinster of SVH Meesterkok

Dat De Loohoeve mee mocht doen aan de wedstrijd, is bijzonder omdat het restaurant geen Michelinster heeft of een SVH Meesterkok. Een vereiste voor de wedstrijd. ‘We schrijven ons als jaren in, steeds mochten we niet. Maar dit jaar mochten we eindelijk’, aldus Jeroen Brouwer. ‘Dit is toch de koning van de wedstrijden’, vult Marleen Brouwer aan, tweevoudig winnaar van het Bronzen Koksmes (NK leermeester-leerling). Vanwege de winst van het Bronzen Koksmes besliste de jury dat De Loohoeve dit jaar wel mee mocht doen.

Team De Loohoeve

Marleen en Jeroen koken al tien jaar samen. Jeroen is sterk in vlees en vis. Marleen is de patissier en het derde teamlid: Jorgo Tzanos onderscheidt zich met groenten. Tzanos: ‘Ik heb nog niet zoveel wedstrijdervaring, mooi om mee te kunnen doen.’

Vooraf zei Jeroen: ‘We gaan er heen om te winnen. Dit zijn allemaal supersterren, dus als we winnen zou dat wel super speciaal zijn.’  Marleen omschreef De Gouden Koksmuts als de koning onder de kookwedstrijden.

Jury De Gouden Koksmuts

Dit jaar vormde het thema ‘duurzaamheid’ de rode draad in de wedstrijd. De culinaire creaties werden beoordeeld door een vierkoppige jury bestaande uit Cees Helder, voormalig chef-kok en eigenaar restaurant Parkheuvel, Frank Fol, president van de Belgische Meesterkoks, Felix Wilbrink, culinair journalist De Telegraaf, en Waldrik Kremer, jury secretaris.

>>Foto’s: Strijd om De Gouden Koksmuts 2018 Horecava

>>Reportage: Jeroen en Marleen Brouwer: ‘We gaan voor Michelinster voor De Loohoeve’

Foto's

Reageer op dit artikel