nieuws

Wijnacademie: nieuwe opleiding Sommelier Oorkonde

Restaurant 1867

De Wijnacademie start eind april 2018 met een nieuwe training voor aankomende sommeliers.  Het betreft de Sommelier Oorkonde. Naar eigen zeggen van de acamedie is dit een primeur binnen het Nederlands wijnonderwijs.

Wijnacademie: nieuwe opleiding Sommelier Oorkonde
Anja Vondenhoff, Edwin Raben en Klazien Vermeer.

Met de Sommelier Oorkonde krijgen horeca-professionals alle basisvaardigheden aangereikt om als sommelier aan de slag te gaan. De Wijnacademie speelt hiermee in op de grote vraag naar gedegen sommelierkennis in de horeca én de wijnhandel.

‘Er is een groeiend tekort aan gedegen kennis over wijn en gastheerschap in de horeca. Dit terwijl de interesse in wijn steeds meer toeneemt. Zo zijn wijncursisten steeds jonger en zijn er meer zij-instromers vanuit de horeca en wijnvakhandel die een wijnopleiding volgen.’ sommelier oorkonde

Sommelier Oorkonde

In deze vijfdaagse training, die nodig is om de Sommelier Oorkonde te verkrijgen, leren Edwin Raben (topsommelier) en Anja Vondenhoff (wijndocent) cursisten hoe ze hun gasten adviseren over wijn bij gerechten én hoe dit tegelijkertijd tot meer omzet kan leiden.

De cursus kan worden afgesloten met het examen SommelierOorkonde SDEN 2. Gezien de stijgende vraag naar gekwalificeerd personeel biedt deze oorkonde meer kans op een baan in de horeca of wijnvakhandel. Tevens is dit een goede opstap naar een vervolgopleiding in de vinologie en gastronomie.

Wat komt aan bod tijdens de wijnopleiding?

Smaakontwikkeling, sommeliervaardigheden en wijnverkoop zijn de pijlers van deze opleiding. Cursisten leren welke smaakprofielen er zijn en hoe die matchen met wijn.

Een vertaling naar de praktijk volgt daarna. Denk hierbij aan de keuze van het glaswerk, het samenstellen van het wijnarrangement en het berekenen van de winstmarge. De beleving van de gast staat centraal. ‘Het is een kunst om een gast te verleiden: dat begint al bij het openen van de fles op de juiste manier, het bepalen van de serveertemperatuur van de wijn én de timing van het bijschenken, essentiële vaardigheden voor goed gastheerschap’ aldus Edwin Raben. sommelier oorkonde

Gastheerschap en wijnbehandeling

Medewerkers van wijnspeciaalzaken of horecagelegenheden hebben meestal al wel enige wijnkennis in huis. Toch blijkt in de praktijk dat het herkennen van basissmaken én het adviseren van gasten aan tafel over de combinatie van een gerecht met een passende wijn vaak nog onbekend terrein is. ‘Tijdens de cursus vergroten deelnemers hun zelfvertrouwen om wijnadvies te geven aan gasten en te schakelen met de chef-kok. Zo zijn ze steeds beter in staat om de combinatie van wijnen met gerechten te perfectioneren’ zegt Anja Vondenhoff.

Opleidingsmanager van de Wijnacademie, Klazien Vermeer, voegt eraan toe dat ook voor afgestudeerde vinologen de Sommelier Oorkonde een goede aanvulling kan zijn: ‘vinologen hebben een overweldigende kennis aan wijn, maar goed gastheerschap en de behandeling van wijn aan tafel is toch écht een vak apart. Voor vinologen met ambitie in de horeca bieden we hier graag een aanvulling op.’

Wijntips:

Hoe maak je een wijnkaart?

De bedrijven met een uitstekende wijnkaart, aldus GaultMillau 2018

Reageer op dit artikel