nieuws

Estée Strooker wint garnalencocktailwedstrijd

Restaurant 2296

Estée Strooker heeft met haar Zilte garnalencocktail de titel van lekkerste garnalencocktail van Nederland gekregen. De wedstrijd is een initiatief van de Marine Council Stewardship (MSC), waarmee zij op een feestelijke manier de MSC-certificering van de visserij op de Hollandse garnaal viert.

Estée Strooker wint garnalencocktailwedstrijd

Dankzij een intensieve samenwerking behaalden de Duitse, Deense en Nederlandse garnalenvissers in december 2017 het MSC-certificaat, als erkenning van duurzame visserij. Om dat te vieren haalde MSC de bekendste en meest feestelijke garnalenklassieker uit de Nederlandse keuken van stal: de garnalencocktail. Foodies Monique van Loon, Estée Strooker en de Healthy Sisters streden door middel van een publieksprijs en juryprijs om de lekkerste garnalencocktail van Nederland.

Focus op de Hollandse garnaal

De prijs werd uitgereikt tijdens de garnalencocktailparty door Geert Burema van restaurant Merkelbach.  ‘De jury koos voor de cocktail van Estée, vanwege de puurheid en de focus op de Hollandse Garnaal, die zo optimaal tot zijn recht komt’, aldus juryvoorzitter Geert. Estée Strooker, in 2010 de jongste winnares van Masterchef Nederland en eigenaar van restaurant ’t Amusement reageerde heel enthousiast met de woorden: ‘die gaat nu op de menukaart’. De publieksprijs werd gewonnen door de Healthy Sisters met hun garnalencocktail ‘a la marocain’.

Uitzonderlijke prestatie

Zilte GarnalencocktailHet behalen van het MSC-certificaat is een uitzonderlijke prestatie van de Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvloot, die gezamenlijk verantwoordelijk is voor 95% van de garnalenvangst in de Noordzee. De visserij op garnalen is namelijk één van de laatste, grote Europese visserijen waarvoor geen door overheden ingesteld vangstquotum geldt. Om het blauwe MSC-keurmerk te bemachtigen zijn vissers zelf beperkende beheersmaatregelen overeengekomen. MSC-certificering biedt de onafhankelijke bevestiging dat het garnalenbestand gezond is, goed wordt beheerd en dat er minimale invloed is op het overige zeeleven.

Recept Zilte Garnalencocktail

 • 500 g ongepelde Hollandse garnalen
 • 1 + 0,5 tl venkelzaad
 • 1 knoflookteen
 • 1 sjalot
 • circa 250 ml zonnebloemolie (+ extra voor aanmaken salade etc)
 • 0,5 el mosterd
 • 0,5 el tomatenpuree
 • 1 + 1 tl gerookte paprikapoeder
 • 0,5 tl chili poeder
 • 2 + 2 el appelazijn
 • 1 + 2 el gembersiroop
 • 1 el maizena
 • 20 g zeesla
 • 2 eidooiers
 • 10 takjes dille
 • 1 appel
 • 0,5 venkel
 • 1 handje waterkers

Bereidingswijze

Pel de Hollandse garnalen en bewaar de schalen en koppen. Houd 20 koppen apart. Doe de rest van de schalen en koppen in een klein steelpannetje samen met het venkelzaad, een gekneusde knoflookteen en een halve sjalot. Voeg zonnebloemolie toe tot alles onder olie staat. Verwarm op laag vuur voor circa 20 minuten tot de smaak van de garnalen goed in de olie is getrokken. Zeef de olie.

Doe de gekonfijte knoflookteen en de halve sjalot in een kom en pureer samen met de mosterd, de tomatenpuree, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, de chili, het venkelzaad, de appelazijn en het gembersiroop met behulp van een staafmixer. Voeg de eidooiers toe en voeg daarna al mixend beetje bij beetje van de garnalenolie toe, totdat er een gladde cocktailsaus ontstaat.

Verwarm een frituurpan of pannetje met olie tot 180 graden. Haal de 20 garnalenkopjes licht door de maizena en frituur ze in de hete olie voor circa 40 seconden. Haal ze uit de olie, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat paprikapoeder. Frituur daarna ook voorzichtig de helft van de jonge zeesla (deze is vochtig, zorg dat je een pannendeksel in de buurt hebt om als schild te gebruiken tegen het spatten) voor circa 40 seconden en laat daarna goed uitlekken op keukenpapier.

Verhit een grillpan. Bestrooi de garnalen met 1 theelepel gerookt paprikapoeder en grill kort. Snijd de appel in blokjes van circa 3 mm. Snijd dezelfde blokjes van de venkel. Snipper de sjalot. Mix de appel, sjalot en venkel door elkaar en marineer ze met snufje zout, gembersiroop, appel- azijn en scheutje olie. Laat marineren. Snijd de steeltjes van de dille. Hak de dille fijn en meng deze ook door de salade en bewaar wat hele dakjes voor garnering.

Serveren: Vul een cocktailglas met wat waterkers en dan de salade van appel/venkel. Daar bovenop een flin- ke schep Hollandse garnalen en garneer met de cocktailsaus, de gefrituurde garnalenkoppen, zeekraal en wat takjes dille.

Reageer op dit artikel