Broodjesketen Pret A Manger gekocht door eigenaar Douwe Egberts

Broodjesketen Pret A Manger gekocht door eigenaar Douwe Egberts

JAB Holdings, onder meer eigenaar van Douwe Egberts, heeft de Britse broodjesketen Pret A Manger overgenomen voor omgerekend €1,7 miljard. In maart 2018 opende Pret A Manger haar eerste filiaal in Nederland, op station Utrecht Centraal.

De overnameprijs van Pret A Manger zou inclusief de schuldenlast van de broodjesketen zijn. De huidige eigenaar van Pret A Manger is durfinvesteerder Bridgepoint, die de keten in 2008 voor €500 miljoen kocht. De broodjesketen heeft wereldwijd zo’n 500 vestigingen, waarbij het zwaartepunt ligt op de Britse thuismarkt. Sinds maart 2018 heeft ook NL een Pret A Manger, op Utrecht CS.

McDonald’s was ooit aandeelhouder

De eerste vestiging van Pret A Manger opende in 1983. Het bedrijf maakte na een faillissement een doorstart in 1986. De nieuwe eigenaren gingen over op het lokaal bereiden van de broodjes met natuurlijke ingrediënten.

Pret A Manger

In 2001 nam McDonald’s een aanzienlijk belang in de onderneming, dat later werd overgedaan aan Bridgepoint. JAB Holdings is het investeringsvehikel van de familie Reimann, rijk geworden dankzij Reckitt Benckiser. Het is met Douwe Egberts, Jacobs, Peet’s en Keurig eigenaar van een groot aantal merken op het gebied van koffie.

Pret A Manger

Pret A Manger opende in maart zijn eerste filiaal in Nederland, op station Utrecht Centraal. De keten die wereldwijd meer dan vijfhonderd vestigingen telt, verkoopt onder meer koffie, salades en allerlei voorverpakte sandwiches. In de jaren tachtig ging de eerste zaak open, in Londen. De winkels zitten zowel in steden als op stations en vliegvelden.

Pret A Manger biedt verse, handgemaakte producten die dagelijks ter plekke worden bereid. De ingrediënten zijn waar mogelijk biologisch en zoveel mogelijk lokaal geproduceerd. Er is een brede selectie vegetarische en veganistische broodjes, salades en wraps, naast het aanbod van gerechten met onder andere Zweedse gehakballen, zalm en rivierkreeft.

Pret A Manger is voor de komst naar Nederland én Denemarken een samenwerking aangegaan met HMSHost International, die de winkel in Utrecht exploiteert.

De keten streeft ernaar zo min mogelijk afval te produceren door het hergebruik van materialen. Wie zijn eigen beker meeneemt, krijgt 50 cent korting. Overal ter wereld worden niet-verkochte producten aan het eind van de dag gedoneerd aan een goed doel. In Utrecht zal het Leger des Heils dagelijks deze producten mogen verdelen onder daklozen.