nieuws

Druivenoogst Duitsland vroeger dan ooit door droogte en hitte

Restaurant 2262

Duitse wijnboeren beginnen komende week met het oogsten van de druiven en dat was nog nooit zo vroeg in het jaar. Een wijnboer in Lörzweiler (Rijnland-Palts) zal op 6 augustus de eerste zijn die met het plukken van de vruchten begint, aldus het Duitse wijninstituut in Mainz.

Druivenoogst Duitsland vroeger dan ooit door droogte en hitte

Net als in Nederland, kampen veel Duitse regio’s met ongekende droogte en hitte. De wijnboeren wrijven zich in de hand want die combinatie is goed voor hun planten. Tot nu toe was de vroegste oogst op 8 augustus begonnen.

Elders klagen boeren juist over oogsten die mislukken. Boerenorganisaties hebben de overheid inmiddels om een miljard euro aan hulp gevraagd. Minister Julia Klöckner van Economische Zaken laat onderzoeken of dat kan.

Het aantal Duitse wijnbouwbedrijven neemt af. Tussen 2010 en 2016 liep het aantal wijnboeren met 17 procent terug. Er zijn nu nog zo’n 17.000 boeren die druiven verbouwen, becijferde het Duitse wijninstituut.

Het aantal hectares wijngaard is overigens niet afgenomen en hangt nog altijd rond de 100.000. Wijnboeren die met hun bedrijf stopten, verkochten het vaak aan collega’s. Er zijn 890 wijnboeren die meer dan 20 hectare wijngaard bezitten. Dat komt neer op 60 procent van alle wijngaarden in Duitsland. De gemiddelde bedrijfsgrootte is 5,9 hectare.

Wijngaarden

De grootste Duitse wijngebieden zijn langs de Rijn en de Moezel. Ook in de omgeving van Stuttgart en Würzburg zijn de nodige wijngaarden te vinden. In het voormalige Oost-Duitsland zijn wijngaarden terug te vinden in de buurt van Dresden en ten westen van Leipzig.

Hoe maak je een wijnkaart?

Duitse wijnen zijn terug, aldus Lotte Wolf in haar eerdere blog. Al zijn ze natuurlijk nooit echt weg geweest, nu zijn ze echt niet meer te stoppen. Op alle wijnkaarten staan tegenwoordig veel goede Duitse wijnen.

Wat zijn de wijntrends volgens professionals?

Reageer op dit artikel