nieuws

Diner met winnende Nederlandse wijnen bij Restaurant Bentinck

Restaurant 570

Restaurant Bentinck in Amerongen organiseert op zondag 2 september onder de titel ‘Hollands Glorie’ een wijn/spijsavond met uitsluitend Nederlandse wijnen. Wijnen die allemaal een medaille hebben ontvangen.

Diner met winnende Nederlandse wijnen bij Restaurant Bentinck

Zondag 2 september vindt het landgoed de medaille uitreiking plaats van de wijnkeuring der lage landen, een keuring van Belgische en Nederlandse wijnen. Dit gebeurt in het Koetshuis dat naast Restaurant Bentinck ligt, aangesloten bij de JRE. Sommelier van Bentinck Jan-Jaap Altenburg: ‘met zoveel Nederlandse wijnmakers op het landgoed, vond ik dat er tevens een bijzonder wijn/spijs diner zou moeten plaatsvinden. Ik werk in mijn wijnkaart al veel met wijnen van Nederlandse bodem, en dit is voor mij echt een kans om meer vakgenoten en gasten kennis te laten maken met de verrassend goede kwaliteit.’

Chef-kok Tommy Janssen (voorheen chef van De Burgemeester*) tekent voor de invulling van het diner, Sommelier Jan-Jaap Altenburg maakte in samenwerking met Nederlandse wijnmakers treffende wijn/spijscombinaties.

Nederlandse wijn wordt steeds populairder. Met ruim 1 miljoen flessen per jaar is wijn uit ons eigen land inmiddels niet meer weg te denken van de wijnkaart, maar vaak nog ondergewaardeerd.

Met het afgelopen milde voorjaar en de extreem warme zomer zou 2018 wel eens het beste Nederlandse wijnjaar ooit kunnen worden. De wijnen van deze oogst zijn echter nog niet gebotteld of gekeurd, maar ook de oogst van 2017 heeft, zo heeft de keuring uitgewezen, mooie wijnen opgeleverd.

Wijnkeuring Nederlandse wijnen

De wijnkeuring der lage landen is een initiatief van het Deutsche Weinbauamt in Neustadt (RheinlandPfalz).  Het Weinbauamt keurt jaarlijks rond 16000 wijnen en is dus hiervoor goed gekwalificeerd en geëquipeerd.

Bij de keuring worden medailles toegekend op basis van de Landespraemierung-regels van het Duitse Weinbauamt. Zij hanteren een punten systeem van 0 tot 5 punten (waarbij 0 de laagste score is en 5 de hoogste score). Een medaille wordt als volgt toegekend:

4,5 – 5,0 punten gouden medaille
4,0 – 4,49 punten zilveren medaille
3,5 – 3,99 punten bronzen medaille
3,25 – 3,49 punten een keurzegel

Leestip

Leestip

Genodigden krijgen een bijzonder 5-gangen diner te proeven, waarbij van aperitief tot en met het dessert uitsluitend Nederlandse wijnen worden geschonken. De prijs bedraagt € 65,- per persoon inclusief aperitief, amuses en een 5-gangenmenu met passende wijnen. Overige dranken zijn exclusief.

Restaurant Bentinck

Restaurant Bentinck in Amerongen is een restaurant waar op niveau gekookt wordt met aandacht voor pure, eerlijke (streek)producten en waar groenten uit de tuin van Kasteel Amerongen een belangrijke rol spelen. Bentinck is gevestigd op het landgoed van Kasteel Amerongen in de voormalige paardenstallen. Het monumentale pand waarin Bentinck is gevestigd heeft één van de meest authentieke bewaarde stalinrichtingen van Nederland en is hedendaags ingericht.

Bentinck beschikt over een terras met uitzicht op kasteel Amerongen en diverse ruimten voor private dining. Het restaurant is aangesloten bij JRE Nederland.

 

Reageer op dit artikel