nieuws

Ferry van Houten van Het Bosch start zaak in hartje Amsterdam

Restaurant 2937

Ferry van Houten begint in hartje Amsterdam The Gaia. Het is een restaurant met een belangrijke functie voor de bar. Van Houten hoopt in januari 2019 te kunnen openen. Omdat het huurcontract nog niet is getekend, kan hij een exacte locatie nog niet prijsgeven.

Ferry van Houten van Het Bosch start zaak in hartje Amsterdam

Ferry van Houten (58) was 37 jaar eigenaar en chef bij Het Bosch aan het Nieuwe Meer in Amsterdam Zuid. De leiding van deze zaak droeg hij begin 2018 over aan zijn zoon, Danny van Houten.

‘Maar ik ben natuurlijk veel te jong om te stoppen met werken. Daar heb ik nog helemaal geen zin in. The Gaia krijgt ongeveer 120 stoelen, per avond zullen deze1,5 tot 2 keer bezet zijn. Later op de avond gaat het volume van de muziek omhoog en we gaan door tot 2 uur in de nacht. We gaan een samenwerking met een collega aan bij Gaia op het plein en onze gasten krijgen een bandje voor gratis toegang tot zijn zaak. Wij sluiten om 2 uur omdat ik geen nachtzaak wil.’

Het interieur van The Gaia omschrijft Van Houten als jaren ’30 met een moderne touch. ‘Zoals gezegd krijgt de bar een heel belangrijke functie. Gasten kunnen hier ook aan eten. Het type menukaart is zoals we dat in Het Bosch gewend zijn. Verder komt er een volwassen cocktailkaart en serieuze wijn.’ Van Houten stelt momenteel het managementteam samen en zij gaan verder uitbouwen. Ferry van houten

Topchef geeft signature aan de keuken

Van Houten gaat niet zelf koken in zijn nieuwe zaak. ‘Ik ga een samenwerking aan met een collega die opereert op het hoogste culinaire niveau in Nederland. Een naam kan ik nog niet noemen. Samen met het team dat verder bestaat uit een maître en een sommelier gaat hij gasten verwennen. We mikken op een leisure doelgroep uit de vier en vijfsterrenhotels. The Gaia wordt een zaak waar de dertig plusser lekker kan uitgaan, want dat kan ook op het Rembrandtplein. Het zijn stoere plannen. Maar we gaan wel voor kwaliteit. Geen gooi en smijtwerk. Het is een verwende doelgroep en die gaan wij in de watten leggen.’

Ferry van Houten

Op zondagmiddag serveert Van Houten zijn gasten een vier gangen keuzemenu. ‘We starten rond de klok van 13 uur. Mensen eten lekker, daarna gaan de gordijnen dicht en dan gaan we dansen. Om 19 uur gaat de stekker eruit.’ Hoewel hij niet zelf achter de kachel zal staan, is Van Houten zeer zeker wel op de vloer aanwezig.

The Gaia

The Gaia is in de Griekse oudheid de naam voor de moeder der aarde. De oermoeder die ontstond uit de Chaos aan het begin van de dingen. De Chaos bevatte alle basisbestanddelen, de vijf elementen aarde, water, lucht, metaal en vuur. Daaruit ontstond onder anderen Gaia.


>> Ferry van Houten doet Het Bosch Amsterdam over aan zoon

Reageer op dit artikel