nieuws

Sander van Zantvliet wint weer Prix Culinaire Le Taittinger 2018 Benelux

Restaurant 652

Sander van Zantvliet, sous bij sterrestaurant Valuas in Venlo, is de Nederlandse winnaar van de 52e Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Hiermee sleept Van Zantvliet zijn tweede titel in twee jaar tijd binnen.

Sander van Zantvliet wint weer Prix Culinaire Le Taittinger 2018 Benelux

Sander van Zantvliet, sous-chef bij Restaurant Valuas* in Venlo, vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale in Parijs op 19 november 2018. In 2017 deed hij hier ook aan mee, maar eindigde helaas buiten de top drie. De Benelux-finale werd gehouden op 15 oktober 2018 in Namen. Tweede werd de Nederlander Kees Visser.

Lars van Galen

De Nederlandse chef en winnaar van 2011, Lars van Galen van Tuindorphotel ’t Lansink*, beoordeelde de kandidaten op 15 oktober samen met een viertal Nederlandse juryleden, Jef Schuur, Rick Blanken, Charly de Wijs en Hadi Djalapermana en zes Belgische juryleden onder leiding van Pierre Resimont.

De winnaar werd bekend gemaakt door Pierre-Emmanuel Taittinger, president van het gelijknamige champagnehuis.

De wedstrijd: Prix Taittinger

Twee gerechten, vijf uur de tijd en een strenge jury. Deze uitdaging gingen de zeven kandidaten aan tijdens de Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Het eerste recept wordt vastgesteld door het internationale organisatiecomité. Dit jaar werd het gerecht als eerbetoon opgedragen aan de overleden topchef Paul Bocuse.

De kandidaten ontfermden zich over gevogelte uit de streek Bresse met een poulettesaus. Een van de bijgerechten moest bestaan uit ravioles met paddenstoelen en kippenlevertjes. Als extra opdracht stond ‘garnalen’ op de kaart en mochten de kandidaten hun creativiteit de vrije loop laten.

De Prix

De Prix

Nederlandse winnaar Sander van Zantvliet

Sander van Zantvliet: ‘Het is geweldig om Nederland weer te mogen vertegenwoordigen in Parijs. De Prix Taittinger twee keer winnen in drie deelnames is ongelooflijk. Ik hoopte enorm op de tweede zege, omdat ik weet wat ons te wachten staat in Parijs en dat wilde ik absoluut niet missen.’ ‘Elke vrije woensdag en zondag vanaf augustus hebben voor mij in het teken gestaan van Le Prix en om dan met de winst naar huis te gaan voelt fantastisch. We gaan weer knallen in Parijs!’

Internationale finale

De Benelux finale werd ook dit jaar georganiseerd in samenwerking met Oud Reuchlin & Boelen, importeur van Champagne Taittinger in Nederland, reeds 37 jaar importeur van het champagnehuis. Van Zantvliet zal op 19 november in Parijs tegen andere winnaars uit Frankrijk, Japan, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland strijden om de prestigieuze internationale titel.

Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger’

Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseren vijf landen ieder hun eigen voorronde. Na de nationale finales strijden de winnaars in Parijs om de internationale titel. Deze Grand Finale vindt plaats in de Gastronomische school Ferrandi te Parijs.

Reageer op dit artikel