Culinary Team NL pakt brons in koude klasse op World Cup 2018

Culinary Team NL pakt brons in koude klasse op World Cup 2018

Het Culinary Team the Netherlands is derde geworden in Luxemburg tijdens de Culinary World Cup in de koude disciplines. Met hun showstukken, koude schotels en gerechtjes op een spiegel behaalden ze brons.

Singapore werd eerste in de koude klasse op de Culinary World Cup 2018, Denemarken tweede. In totaal deden ruim veertig teams mee. Team NL bestaat uit: Alfred van Dijk, Tom Lamers, Dennis van den Beld, Gerben Land, Jordy van Ettinger, Jeroen Heemskerk, Damian Moes, Ibo Bagiran, Bert van Manen en Waldrik Kremer.

 Koude keuken – Culinary art & Pastry art

De nationale teams moeten naast het bereiden van een warm menu, laten zien wat hun niveau is in de koude keuken. In de warme klasse kwam Nederland eerder deze week al uit. Hier werd een zilveren plak behaald.

Eisen koude klasse

  • Vier verschillende soorten finger food, die gegeten kunnen worden in één hap, voor zes personen. Deze moeten bestaan uit twee verschillende soorten, die koud zijn bereid en koud worden geserveerd en uit twee verschillende soorten, die warm zijn bereid en koud worden geserveerd.
  • Eén koude buffetschotel voor acht personen, die bestaat uit drie hoofditems met één garnering voor elk hoofditem. De schotel moet geserveerd worden met een salade en minimaal twee sauzen of chutneys.
  • Drie verschillende voorgerechten voor één persoon: één warm voorgerecht, waarbij alle componenten heet moeten zijn en twee koude voorgerechten, waarbij alle componenten koud moeten zijn.
  • Eén lacto-ovo vegetarische driegangen lunch voor één persoon, bestaande uit een warm of koud voorgerecht (koud gepresenteerd), een warm bereid hoofdgerecht (koud gepresenteerd) en een dessert.
  • Een ‘Fine Dining Gastronomic’-menu voor één persoon, die bestaat uit vijf gangen inclusief het dessert.

Pastry art-samenstelling:

  • Eén ‘show piece’, bereid met minimaal drie verschillende technieken. Deze zal apart beoordeeld worden en de drie beste zullen in de prijzen vallen.
  • Vier verschillende, individueel opgediende desserts voor één persoon: één dessert met chocolade als het hoofdingrediënt, één dessert met fruit als het hoofdingrediënt en twee desserts waarbij het team zelf het hoofdingrediënt mag bepalen.
  • Vier verschillende soorten zoete koekjes, chocolaatjes, petit-fours of friandises voor zes personen.

De punten voor de culinary arts (70%) en pastry arts (30%) worden bij elkaar opgeteld. Voor het warme en het koude keukenonderdeel zijn in beide gevallen 100 punten in totaal te behalen.

Chefs Culinary Team Nederland

Alfred van Dijk - Het oude Dykhuys
Tom Lamers - De Kromme Dissel
Dennis van den Beld - Het Roode Koper
Gerben Land - Sligro
Jordy van Ettinger - Aan de Poel
Jeroen Heemskerk - Huize van Wely
Damian Moes - Kasteel de Vanenburg
Ibo Bagiran - Sogno
Bert van Manen (coach)
Waldrik Kremer - Sogno

Sponsoren Culinary Team Nederland

Het Culinary Team The Netherlands bedankt de sponsoren die hun deelname aan internationale kookwedstrijden mede mogelijk maken: Sligro, Food To Impress, Hendi, ScanBox, Figgjo/Olivier, Smeding, Wüsthof, Le Nouveau Chef, Ruig Wild & Gevogelte en het Gastronomisch Gilde.