nieuws

Nieuwe eigenaar en koers voor Bib-Gourmand zaak Petrus & Paulus Hoeve

Restaurant 3487

De Petrus & Paulus Hoeve in het Zeeuwse Lamswaarde krijgt een nieuwe eigenaar en een nieuwe naam. De jonge chef Michiel van Laere (One, Beluga, Kromme Watergang) neemt de exploitatie over samen met zijn partner Joyce Oexeman. Vanaf april 2019 gaat de zaak verder als State.

Nieuwe eigenaar en koers voor Bib-Gourmand zaak Petrus & Paulus Hoeve

De Petrus & Paulus Hoeve, sinds 2014 in bezit van een Bib Gourmand – de bekroning van Michelin voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding – is nu nog van de familie Mahu. Zij blijven pandeigenaar, de exploitatie gaat over naar Michiel van Laere (26) en Joyce Oexeman (31).

Van Laere is van geboorte een Zeeuw en werkte eerder in de keuken van de Kromme Watergang, Inter Scaldes en van ’t Vlasbloemeken in Koewacht. Hij vertrok naar Limburg en ging werken bij Beluga in Maastricht en momenteel staat hij nog bij One in Roermond. Eind januari stopt hij daar om zich volledig te kunnen richten op State. ‘Ik wil mijn leermeester papieren nog halen en wat wijntrainingen doen met Joyce.’

Michiel heeft zijn partner Joyce Oexeman leren kennen in Maastricht. Zij heeft ervoor gekozen haar vertrouwde omgeving in Limburg achter te laten om met hem het Zeeuwse avontuur aan te gaan. Joyce gaat de rol van gastvrouw op zich nemen bij State. Ze is nu nog rechterhand van de directeur van een farmaceutisch bedrijf.

Michiel van Laere: ‘Ik ben er in de afwas begonnen’

Michiel Laere: ‘Ik ben een Zeeuw en mijn eerste horecabaantje – in de afwas – was bij de Petrus & Paulushoeve. Ik ben zelf ook geboren in Lamswaarde,’ zegt Van Laere tegen Misset Horeca. ‘De zaak was toen nog een pannenkoekenhuis, maar inmiddels hebben de eigenaren er een andere draai aan gegeven. Het restaurant heeft een Bib Gourmand en staat in de Lekker 500.’

Van Laere vervolgt: ‘We kennen de eigenaren en we nemen de zaak in goede harmonie over. Vanaf februari gaan we alvast samenwerken met de familie Mahu. In maart serveren we de gasten een overgangsmenu met gerechten van mij en gerechten van Piet en Yannick. De zaak heeft veel vaste gasten, ook Belgen, en we vinden het echt fijn dat de huidige eigenaar op deze manier wil laten zien dat hij het met vertrouwen aan ons overdoet. Vanaf 1 april gaan we het zelf doen.’

Naast een andere naam, krijgt ook het interieur een kleine opfrisbeurt. ‘Iets strakker opener, ronde tafels, wat andere kleuren maar verder geen ingrijpende verbouwing. Ook met de keuken kan ik goed uit de voeten. We kunnen ook niet alles in een keer aanpakken. Daarnaast willen we de authentieke uitstraling die zo karakteristiek is voor deze hoeve, behouden.’

Van Laere en Oexeman kijken het meest uit naar het ondernemerschap omdat ze dan volledig hun eigen creativiteit kwijt kunnen. ‘Er zijn heel veel lokale leveranciers met wie we willen gaan samenwerken. Ik ken er veel mensen die mooie producten leveren. We zien eigenlijk nergens tegen op. We gaan er gewoon voor.’

Petrus & Paulus Hoeve

De broers Piet en Paul Mahu begonnen in 1978 met Petrus & Paulus, een tearoom-wafelhuis in de Overdamstraat in Hulst. Piet en partner Hilde openden twaalf jaar later een koffiebar aan het Stationsplein. In 1997 werden de zaken in Hulst verkocht en stapten Piet en Hilde in de Petrus & Paulus Hoeve aan de Jacobus de Waalstraat in Lamswaarde.

Het begon als pannenkoekenrestaurant en groeide uit tot een begrip in de streek toen zoon Yannick in 2004 de keuken betrad. Eind 2013 kreeg de zaak een Bib Gourmand van Michelin. Yannick gaat zich na de overname focussen op zijn pop-up restaurant Bar Goed op het strand van Perkpolder. Ook heeft de familie Mahu nog een cateringbedrijf P&P.

Twee fulltime medewerkers van de Hoeve gaan mee met de nieuwe eigenaar. Ook het team van 20 ambulante krachten en parttimers zal voor het grootste deel betrokken blijven bij de zaak.


 

Reageer op dit artikel