nieuws

Chef-kok Pierre Wind maakt ‘gekke gerechten’ voor cafetaria Family

Restaurant 1007

Chef-kok Pierre Wind maakt ‘gekke gerechten’ voor cafetaria Family

Cafetaria Family heeft chef-kok Pierre Wind ingeschakeld om een aantal recepten te bedenken ter ere van het zilveren jubileum van de cafetaria. Wind lanceerde vijf gerechten, waaronder een knettersalade en een pestofrikandel.

Cafetaria Family schakelde Pierre Wind vanwege zijn passie voor de snackbar en culinaire visie. ‘Vroeger wilde ik altijd mijn eigen snackbar hebben’, vertelde Wind hen enthousiast.
Wind had één voorwaarde hij wilde zijn eigen frikandel ontwikkelen. ‘Ik als snackliefhebber vroeg me vele malen af waarom er in de vitrine geen frikandellen met smaken lagen. Ik probeerde het meermaals in mijn eigen keuken, maar ondanks mijn kokservaring, kreeg ik maar geen frikandel die enigszins leek op de reguliere in het toenmalige snackaanbod.’

Ontwikkelingsfase

Er werd gestart met de ontwikkeling van de frikandel. Goodlife Foods, leverancier van frikandellen bij FHC Formulebeheer, was  enthousiast en wilde wel meedenken.
Zij leverde twee emmers frikandellendeeg af bij Wind, zodat hij kon starten met experimenteren.  Er volgden samples van een chocolade-, sinaasappel-, bier-, truffel- en pestovariant. Uiteindelijk werden de truffel- en pestofrikandel doorontwikkeld. Na uitvoerig proeven was de keuze duidelijk: de pestofrikandel.

‘Ik had altijd al een menukaart vol ideeën voor als ik mijn eigen snackbar zou hebben’, zegt Pierre Wind. ‘Het moet een beetje gek, maar vooral erg lekkâh!’ ‘Mijn top 5 staat nu bij Family op de kaart, hoe gaaf is dat.’ De top vijf bestaat uit een Frikandelproeverij.

Pestofrikandel

Een proeverij waarin de pestofrikandel samen met de frikandel speciaal wordt aangeboden. Deze wordt geserveerd op een broodje met pestomayonaise, Parmezaanse kaas en pijnboompitten.

Schudfriet

Frites in een zak, kruidenmix erbij en schudden maar. Juist het feit dat gasten zelf de frites schudden geeft een unieke belevenis. ‘Doen met eten, dat is echt de trend van dit moment’, zegt Pierre Wind. ‘Oftewel: theater aan de toonbank of aan tafel. Het gaat meestal om een showactie, waardoor je een positief “wow”-effect krijgt.’De kruidenmixen zijn verkrijgbaar in Mexican, Arabic en Party.

De gouden burger

Een pronkstuk voor Family: de burger met bladgoud. Het ziet er spectaculair uit en is een echte must-try voor de burgerliefhebber. ‘De burger met vierentwintig karaats goud trekt de aandacht en maakt de gast nieuwsgierig’, zegt Wind.

Knettersalade

Het jubileum komt glansrijk terug als thema in de recepten van Pierre. Voor zijn jubileumsalade koos de kok knettersuiker als opvallend ingrediënt. Hij combineert dit met geitenkaas en walnoten.

Famsalon

Een twist op de bekende kapsalon: de Famsalon. ‘De ingrediënten zijn bekend, maar toch net anders. Geen vlees, maar een lekkerbek. En, als mogelijkheid voor de Family-ondernemers: geen gewone frites, maar zoete aardappelfrites.’

De Family-gerechten van Pierre Wind staan per 1 april op de kaart van verschillende Family vestigingen.

Jubileumviering

Op 25 maart 2019 vierde FHC Formulebeheer haar zilveren jubileum uitgebreid in de Efteling. Tijdens de uitreiking gaf Pierre Wind een kookdemo met zijn gebruikelijke enthousiasme. Hij maakte zijn nieuwe Family-gerechten voor de ondernemers, die stap voor stap de bereiding konden volgen. Wim Markwat richtte Family in 1994 op. Per 2019 zijn er 46 Family-vestiging met alweer drie nieuwe locaties die begin dit jaar zijn geopend.

Reageer op dit artikel