nieuws

Horecavacatures: woorden ‘stressbestendig’ en ‘hoge werkdruk’ domineren

Restaurant 885

Horecavacatures: woorden ‘stressbestendig’ en ‘hoge werkdruk’ domineren

De trefwoorden stressbestendig en hoge werkdruk domineren de online horeca vacatures. In 46% van de vacatures voor koks en in 34% van de vacatures voor bedieningsmedewerkers worden stress gerelateerde termen vermeld. Bij de nummer twee in deze bijzondere ranglijst is dat maar in 19 procent het geval: het gaat hierbij om vacatures voor accountmanagers.

Met name grotere hotelketens zoals Van der Valk, Fletcher en Bastion hotels zijn op zoek naar stressbestendige horecamedewerkers.

‘Door alle online gepubliceerde vacatures van directe werkgevers in 2017 en 2018 te analyseren, komen we tot de conclusie dat werkstress-gerelateerde trefwoorden zoals ‘stressbestendig’ en ‘hoge werkdruk’ domineren in horecavacatures’, licht Mirjam Warners, data-analist bij Jobdigger, toe. ‘In 46% van de vacatures voor koks en in 34% van de vacatures voor bedieningsmedewerkers worden stress gerelateerde termen vermeld. Bij de nummer twee in deze bijzondere ranglijst is dat maar in 19 procent het geval: het gaat hierbij om vacatures voor accountmanagers.

Flexwerk en verzekeren?

Flexwerk en verzekeren?

Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat burn-out klachten het meest voorkomen in de horeca. Deze klachten worden veroorzaakt door weinig autonomie en een hoge werkdruk.

Het specifiek rekruten van stressbestendige medewerkers voorkomt burn-outklachten binnen de horeca niet. FreeFlexen – een nieuwe arbeidsvorm – biedt een oplossing voor het opvangen van piekmomenten in de horeca en geeft de werkenden meer autonomie. Zij kunnen immers zelf beslissen waar en wanneer zij willen werken.

Flexwerkers: meer voldoening

FreeFlexers geven aan meer voldoening uit hun werk te halen dan toen wanneer zij in loondienst werkten, 61% tegenover 38%, aldus het persbericht.

‘Het inzetten van FreeFlexers binnen de horeca biedt opdrachtgevers de mogelijkheid piektijden beter op te vangen, zodat er minder druk op de vaste medewerkers komt te staan. Door deze nieuwe arbeidsvorm is er een grotere pool van werkenden in de horeca ontstaan, waardoor de krapte binnen de sector kan worden opgevangen’, aldus Paul Eggink van Temper.

Over Jobdigger

Jobdigger verzamelt big data en zet deze om naar begrijpelijke en direct toepasbare arbeidsmarktinformatie. Hiermee maakt Jobdigger de gehele online arbeidsmarkt inzichtelijk en analyseerbaar. De data van Jobdigger wordt onder andere gebruikt door data-analisten in onderzoeken en analyses over ontwikkelingen en trends op de arbeidsmarkt.