Restaurant Fuiks serveert 'kliekjes' na de kerstdagen

Restaurant Fuiks serveert 'kliekjes' na de kerstdagen

In de strijd tegen voedselverspilling, gaat restaurant Fuiks Eten en Drinken in Capelle aan den IJssel na de kerstdagen de 'kliekjes' op de kaart zetten. 'Met de overgebleven kerst-ingrediënten zijn heerlijke gerechten te maken'.

Tussen kerst en oud en nieuw krijgen gasten voor  25 euro een driegangenmenu gemaakt van de ingrediënten die voor kerst werden ingekocht. 'Een hele mooie en creatieve uitdaging voor onze keuken', zegt eigenaar Marinus Bothof van Fuiks. 'We kunnen laten zien wat we écht in huis hebben en mogen werken met de lekkerste ingrediënten. Afhankelijk van de voorkeuren en dieetwensen kan het zelfs zo zijn dat alle gasten aan dezelfde tafel een ander gerecht krijgen. Natuurlijk wordt daar ook een passende wijn bij gezocht. Voor onze chefs en service is die creatieve uitdaging een feest.'

Bothof wil met de 'kliekjesdeal' de strijd aangaan met voedselverspilling. 'Als restaurant proberen we het hele jaar door zo min mogelijk voedsel te verspillen. Love food, hate waste is niet voor niets ons motto. In ons kerstdiner gebruiken we van veel producten slechts een deel, omdat dit nu eenmaal zo uitkomt in het gerecht. De rest is kwalitatief minstens net zo goed, maar wordt vaak weggegooid. Dat is pure verspilling. Daarom hebben wij deze deal bedacht. Het is aan de chefs om van de overgebleven producten een smakelijk gerecht te maken en de gasten te verrassen.'

Kliekjesdeal

Als voorbeeld noemt Bothof het Sallandse Heuvelrug damhert: 'Een hert wordt bij ons van kop tot staart gebruikt. Natuurlijk serveren we hertenbiefstuk, maar van het vlees dat over is maken we bijvoorbeeld een gebraden hertenrug filet met teriyaki-lak en een confit van hertenbout in hoisinsaus. Een bijzonder smaakvol Hollands/Aziatisch fusion gerecht waarbij we nauwelijks vlees verspillen.'

Leveranciers

De actie is ook de leveranciers van het restaurant niet ontgaan. Bothof: 'Onze leveranciers weten inmiddels dat wij aan de slag gaan na de kerst. Dus komen zij met prachtige stukken vlees en vis langs die eigenlijk bedoeld waren voor het kerstdiner. Onze chefs kunnen dan de lekkerste stukken uitkiezen en maken er met andere ingrediënten een heerlijk gerecht omheen. Een mooie uitdaging voor de keuken, een verrassing voor de gasten en ook nog eens duurzaam.'
De 'kliekjesdeal' loopt van vrijdag 27 tot en met zondag 29 december en is te reserveren voor zowel lunch als diner.