Mediamatic komt met dineren in tweepersoonskas

Mediamatic komt met dineren in tweepersoonskas

Voor veel horecaondernemers met beperkte ruimte wordt het straks knap lastig om na heropening te voldoen aan de richtlijnen van de 1,5 meter-economie. Kunst- en cultuurinstelling Mediamatic heeft alle ruimte in Amsterdam-Noord en zet op de kade een rij tweepersoonskassen neer zodat gasten veilig kunnen dineren.

Willem Velthoven, oprichter en directeur van Mediamatic, zegt in het Algemeen Dagblad dat hij zich ergert aan horecaondernemers die roepen dat het onmogelijk is, gastvrij zijn op 1,5 meter afstand. 'Het is voor grote horecaondernemers die zaken draaien waar het gaat om piekdrukte en massa-omzet misschien moeilijk. Maar er is een ander deel van de horeca waar het gaat om aandacht, de tijd nemen en zorgvuldigheid. Deze ondernemingen worden veel minder bedreigd. Wij zijn daar een voorbeeld van.'

Op de kade van de locatie van Mediamatic in Amsterdam-Noord heeft hij een vijftal kleine kassen gezet met een tweepersoonstafel erin. Het project - want Mediamatic benadert het als kunstproject - heet Serres Séparées, afgeleid van chambre séparée: private dining.

Het idee om kassen te gebruiken om een intieme en veilige dinerervaring te creëren lag voor de hand. 'Die kassen hadden we al', zegt Velthoven in het AD. 'Daar zijn verschillende kunstprojecten met planten in gedaan. We probeerden het met mensen en het bleek nét te passen.'

Omdat het restaurant net als alle andere nog niet open mag, is het eenmalig getest met medewerkers. Ook na heropenen is het alleen bedoeld voor mensen die samenleven, want de onderlinge afstand van de gasten is minder dan 1,5 meter.

Bediening blijft buiten de kas, gasten nemen zelf gerechten en wijnen van karretjes of dienbladen. Wat de meest werkbare oplossing is, wordt nu getest. Bijvoorbeeld De Librije heeft speciale trolley's laten maken om gerechten en glazen naar tafel te brengen.