Ook kan het maximum aantal bezoekers per 1 juli hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés en culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten. Alle aanwezigen moeten wel 1,5 meter onderlinge afstand bewaren, tekende Rutte na kabinetsberaad over de coronacrisis aan. Bovendien kan de versoepeling alleen doorgaan als het coronavirus in de tussentijd niet opnieuw om zich heen grijpt. Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open.

Verwachting per 1 juni
Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

  • Voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
  • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
  • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand. Op het terras en binnen moeten bezoekers 1,5 meter onderlinge afstand bewaren, onderstreept Rutte. Of ze nu in hetzelfde huis wonen, waar ze die afstand niet in acht hoeven te nemen, of niet. Voor de politie zijn gezinnen nu eenmaal niet te onderscheiden van mensen die niet bij elkaar wonen, zegt de premier.
  • bezoekers moeten reserveren;
  • in een gesprek vooraf tussen ondernemer en gast wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
  • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.
  • Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.

Vanaf 1 september

Als alles goed gaat, kunnen volgens Rutte per 1 september sauna’s, sportscholen, casino’s, coffeeshops en bordelen weer open. Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten, wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

'Blijf verstandig'