Jan Gaastra (Koriander) start restaurant in Groningen

Jan Gaastra (Koriander) start restaurant in Groningen

Chef-kok Jan Gaastra, voorheen eigenaar en chef bij sterrestaurant Koriander in Drachten, start toch weer een restaurant. Hij opent 2 juli een zaak in Groningen.

Jan Gaastra verzocht Michelin eind 2018 zijn ster voor Koriander niet meer toe te kennen voor 2019. Michelin honoreerde dit verzoek en trok de ster na 20 jaar in. Gaastra deed het restaurant vervolgens in de zomer van 2019 van de hand. Toen met de plannen om een Bed & Breakfast te beginnen bij zijn woning.

Toch gaat hij nu op 2 juli een nieuw restaurant openen samen met echtgenoot Corry. De zaak draagt de naam Bisque en zit aan de Verlengde Hereweg in de stad Groningen. Net buiten het centrum.

Jan Gaastra tegen Misset Horeca: 'We zijn na 25 jaar gestopt met Koriander. Ik had er gewoon even helemaal genoeg van. Toen lag een nieuw restaurant ook niet voor de hand. Een kleinschalige B&B bij onze woning leek wel een leuke optie; wat koken voor de gasten. Maar dit betekende een te grote inbreuk op onze privacy. En toen kwam dit pand op ons pad. We konden het kopen en besloten toen de stap te zetten.'

Jan Gaastra

'Het is echt gaaf geworden. Al zeg ik het zelf. Geen linnen op tafel (dik eiken hout) maar wel  een mooi servet. We beginnen met 1 menu en wat specials. Ook krijgen gasten drie amuses. Daar laten we het voor nu even bij. Het mise-en-placen voelt weer super goed. De eerste twee weekenden zitten we al vol. Dus dat belooft wat,' lacht Gaastra. Bisque kan maximaal 30 gasten placeren.

Ambities Jan Gaastra

Als we vragen naar de ambities van de chef, lacht Gaastra. 'Daar doe ik geen uitspraken over. Ik weet dat ik 20 jaar een Michelinster achter mijn naam had, maar die heb ik teruggegeven. Ik verwacht niet dat de inspecteur hem op een presenteerblaadje terugbrengt. We zien het wel. Een obsessie is het niet meer voor me; er is nu veel meer rust in mijn hoofd. We serveren gewoon goed eten, zonder overdreven gedoe.'

Echtgenoot Conny en dochter Sabine zullen de gasten bedienen.

Thomas Beekhuis van  Loohoeve naar Bisque

Jan Gaastra staat samen met twee chefs in de keuken. Een er van  is Thomas Beekhuis, afkomstig van sterrestaurant De Loohoeve in Schoonloo van Marleen en Jeroen Brouwer. Daarvoor werkte de chef hij onder meer voor Vive la Vie in Groningen en De Rietschans in Haren. De tweede chef is een jonge Italiaan. Een van de amuses is van zijn hand; een raviolli. Geweldig lekker.'