Half december alle restaurants mogelijk weer open

Half december alle restaurants mogelijk weer open

Restaurants mogen halverwege december mogelijk weer open. Dat melden bronnen aan de redactie van RTL Nieuws.

De opening van restaurants zou wel gepaard gaan met strenge coronamaatregelen. De stap om eerst te starten met een experiment met 25 restaurant zou in deze situatie worden overgeslagen. 'Als restaurants dezelfde strikte voorzorgsmaatregelen in acht nemen, kan het experiment worden overgeslagen en is een heropening van alle restaurants mogelijk', aldus de bron van RTL. Dit is inmiddels een serieuze optie, zo meldt de nieuwssite. Volgens De Telegraaf gaat het om 15 december en wordt het plan ook omarmd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.  Wel moet dan nog worden uitgezocht hoe te handhaven is of een eetgelegenheid louter een restaurant is.

KHN heeft kennis genomen van de berichtgeving met betrekking tot de mogelijke heropening van restaurants rond half december. 'De inzet van KHN is er nog steeds op gericht dat zo snel mogelijk, bijv. medio december, alle horeca op een verantwoorde manier open kan met werkbare voorwaarden. Het volgende evaluatiemoment volgt waarschijnlijk op 8 december, in de tussentijd blijft KHN hierover dagelijks in gesprek met de ministeries'. laat de brancheorganisatie in een reactie weten.

Praktijkproeven

Over de praktijkproeven bracht het kabinet eerder naar buiten dat het gaat om een proef met 25 horecabedrijven. Dirk Beljaarts directeur van KHN liet weten dat in week 47 (week van 16 november) zou worden gestart met de proef.

De regels die gelden voor de test-horeca

-Een streng deurbeleid: er mag een maximum aantal bezoekers per vierkante meter binnen.
- Er moet goede ventilatie zijn.
- Per tafel mogen maximaal vier mensen zitten.
- Looproutes voor gasten en personeel.
- Gasten moeten mondkapjes op als ze zich verplaatsen
- Er komen in de zaken kuchschermen te staan.
- Duidelijke afspraken over sluitingstijden en de verkoop van alcohol

Het OMT adviseerde eerder al om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om restaurants wel open te houden. Met genoeg maatregelen zoals 1,5 meter afstand en desinfectie.

Corona-evenementen

Ook wordt gewerkt aan experimenten met evenementen. De sector heeft een plan uitgewerkt voor een proef met twee voetbalwedstrijden, een indoorevenement, een zakelijk congres, een theatervoorstelling en twee outdoor festivals.

Het nieuws over de mogelijke opening in december geeft restaurants nu een beetje hoop. Eerder deze week pleitte de horeca al voor een verdeling van de lasten. De horeca riep op social media op om de pijn te verdelen. 'Het is tijd voor een wissel: de horeca open, het tuincentrum en de bouwmarkt dicht.' De horeca vreest dat hen een sluiting voor de rest van het jaar boven hun hoofd hangt, terwijl musea, pretparken en dierentuinen na een sluiting van twee weken de deuren weer mogen openen.

Van alle horecaondernemers worden de eigenaren van cafés en clubs relatief gezien het hardst geraakt door de coronamaatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Dat komt naar voren uit onderzoek van de bank Knab, die, na het instellen van de coronamaatregelen, de transacties van 1300 horecaondernemers onderzocht.