El Bulli opnieuw beste ter wereld

El Bulli opnieuw beste ter wereld

Het Spaanse restaurant El Bulli is voor het tweede jaar op rij als beste gastronomische etablissement uit de bus gekomen. Oud Sluis is de enige Nederlandse vertegenwoordiger in de lijst. Het restaurant van topkok Sergio Herman duikelde echter hard op de ranglijst.

El Bulli van Ferran Adrià in Rosas liet in de jaarlijkse rangschikking van het blad Restaurant opnieuw het Britse restaurant The Fat Duck in het dorp Bray achter zich. Pierre Gagnaire in Parijs komt in 2007 opnieuw op een derde plaats, maakte het invloedrijke tijdschrift maandagavond bekend.

De lijst van dit jaar kende weinig verrassingen. De eerste zes plaatsen worden door exact dezelfde eetgelegenheden ingenomen als vorig jaar. Het enige Nederlandse restaurant in de rangschikking duikelde echter omlaag. Stond Oud Sluis in Sluis vorig jaar nog op een zeer verdienstelijke negentiende stek, dit jaar prijkte het op een 45e plaats.

Parijs

De beste stad ter wereld om een vorkje te prikken, is volgens Restaurant Parijs met negen noteringen op de lijst. Londen volgt met zes, zonder dat de metropool een top-10 restaurant kan claimen. New York volgt als derde met vier toprestaurants.

Het beste land blijft Frankrijk met twaalf top-50 noteringen, vorig jaar waren dat er nog tien. De VS komen op een verrassende tweede stek met acht topetablissementen. Spanje en Italië delen de vierde plaats met elk zes restaurants.

De lijst werd dit jaar samengesteld door 651 smulpapen en eetenthousiastelingen.

Zie ook:

Spectaculaire vermelding Oud Sluis in wereldranglijst