EFFF wil Michelin-gevoel terug op beurs

EFFF wil Michelin-gevoel terug op beurs

Tot enkele jaren geleden werden de nieuwe Michelin-sterren bekend gemaakt tijdens de European Fine Food Fair (EFFF) in Maastricht. Na de bekendmaking werden bekroonde chefs op de schouders genomen door vakbroeders en champagne vloeide. Sinds de bekende rode gids in december wordt uitgegeven, is deze spanning weg tijdens de EFFF.

Vanilla Venture, vishandel Jan van As en MECC Maastricht willen het feestelijke gevoel weer terugbrengen naar de beursvloer, en zullen daarvoor de in november gelauwerde ‘nieuwe’ Michelin-sterren in het zonnetje zetten.

Nacht van de Gastronomie

Op zondag 25 januari, de dag voor de beurs begint, vindt het Vanilla Venture sterrendiner plaats, een exclusief diner alleen voor de nieuwe Michelin-sterren. De avond wordt verzorgd door een aantal Italiaanse grootheden aangevuld met Nederlandse sterrenchefs.

Daarbovenop volgt maandagavond de Nacht van de Gastronomie, waarbij een diner word gekookt door alle huidige en voormalige driesterrenchefs uit Nederland en België: Sergio Herman, Jonnie Boer, Cees Helder, Peter Goossens, Geert van Hecke en Pierre Wynants.

De Nacht van de Gastronomie, waarin ook de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs wordt uitgereikt, staat onder leiding van Nova-presentatrice Clairy Polak.

Kookpodium

Op maandag 26 staan een aantal van de nieuwe sterren te koken op het centrale kookpodium op de EFFF. Achtereenvolgens treden aan: Michel van de Kroft van ’t Nonnetje (1 ster) in Harderwijk, Moshik Roth van ’t Brouwerskolkje (2 sterren) in Overveen, Erik van Loo van Parkheuvel (2 sterren) in Rotterdam, Pieter de Ronde van Cour du Nord (1 ster) in Nooitgedacht, Rogier van Dam van De Posthoorn (1 ster) in Monnickendam, Stefan van Sprang van Aan de Poel (1 ster) in Amstelveen en Hans de Bont van De Moerbei (1 ster) in Warmond.

Op dinsdag en woensdag geeft Piet van Steenbergen met het Nationaal Team een demonstratie, en op dinsdag geven ook Italiaanse topchefs, waaronder Massimo Spigaroli van Antica Corte Pallavicina in Polesine Parmense en Marco Gubbiotti van sterrestaurant La Bastiglia in Spello, acte de présence.

Ook zijn er dagelijks wedstrijden en prijsuitreikingen. Op maandag wordt de prijs voor Beste Restaurant uitgereikt, dinsdag staat in het teken van de strijd om de Young Rubbens Award en vrijdag koken de deelnemers voor het Glazen Kalf.