Eerste Beemster Graskaas voor Den Blijker

Eerste Beemster Graskaas voor Den Blijker

Herman den Blijker had dit jaar de eer de eerste graskaas van 2009 te mogen ontvangen uit handen van Beemster. Hij bereidde er een frisse cheesecake mee.

De kaas werd binnengedragen door traditionele kaasdragers, gekleed in authentieke witte pakken en met een strooien hoed op. Jaarlijks wordt een deskundige aangewezen om de eerste kaas aan te snijden en te proeven. Deze keer was dat Herman den Blijker.

Hij demonstreerde op 13 mei hoe je met dit frisse en romige product, gemaakt van melk van koeien die vers voorjaarsgras hebben gegeten, een smakelijke cheesecake kunt bereiden.

‘Voor mij als chef-kok zijn alleen kwaliteitsproducten goed genoeg. Je kunt met Beemster alle kanten op. De frisse en romige graskaas bijvoorbeeld doet het geweldig in cheesecake’, zegt Den Blijker.

Beemster, onderdeel van CONO Kaasmakers, onderscheidt zich op drie punten van andere soorten kaas: weidegang, ambachtelijke kaasproductie en natuurlijke rijping. Beemster introduceerde in 2002 als eerste in Europa premies voor melkveehouders die hun koeien buiten lieten grazen.

Caring Dairy

Beemster startte in mei 2007 een samenwerking met de ijsmakers Ben & Jerry’s om invulling te geven aan duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Bijna alle 500 Beemster-veehouders, die melk leveren voor Beemster-kaas en voor Ben & Jerry’s-ijs in Europa, nemen eraan deel.

De duurzame ijsfabrikant ontwikkelde Caring Dairy in 2003. Het programma streeft naar blije koeien, blije boeren en een blije aarde. Daarbij draait het om evenwicht tussen vier elementen: een economisch gezond boerenbedrijf met een goede balans tussen werk en privé, gezonde en tevreden koeien, en oog voor landschap en milieu in en om de melkveehouderij. Binnen Caring Dairy bepalen veehouders zelf waar, wanneer en hoe ze gaan verduurzamen.

Meer over Den Blijker:

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.