Apenrots metaforisch voor werkvloer

Apenrots metaforisch voor werkvloer

Leiderschap en apenstreken op de werkvloer'. De workshop van bioloog Patrick van Veen vergeleek het gedrag van apen, en het kuddegedrag van dieren in het algemeen, met dat van de terrasbezoeker. 'Probeer mensen bij elkaar in een wijk op een terras te zetten, dan lijkt het drukker en daardoor komen er dan ook anderen gasten.

Patrick van Veen is bioloog. 'En dat helpt als ik in de dierentuin een verhaal vertel over apen. Als ik gewoon begin te praten over apen, lopen mensen weg. Zeg ik eerst: 'ik ben bioloog', dan luisteren ze naar me.'  En daar ontbreekt 't volgens Van Veen aan in de Nederlandse horeca. 'Je mag best zeggen dat je ergens iets van weet. Wees niet bevreesd om je autoriteit te laten gelden. Het zorgt ook voor een gevoel van veiligheid in je team.'

Gorilla's imponeren
Om de diverse soorten leiderschap te demonstreren maakt Van Veen de vergelijking met apen. 'De gorilla imponeert de rest van de groep om te laten zien dat hij de baas is. En dat is niet per se om z'n autoriteit te laten gelden, maar ook om de rest een geborgen gevoel te geven. Bij mij ben je veilig, dat is de boodschap.' Een andere apensoort, de chimpansee, pakt het volgens Van Veen anders aan. 'Die maken zich groot en daar vind je dan ook een tweede baas bij. Eentje die in de voetsporen van de baas loopt en ook laat zien te kunnen leiden. Hij steunt de baas en krijgt daardoor privileges. Vertaald naar het team is dat informeel leiderschap.'

Voorkeur voor groepsverband
Wat apen en mensen volgens Van Veen ook overeen hebben, is het willen leven in groepsverbanden. 'Mensen gaan eerder zitten op een terras waar al mensen zitten, dan dat ze op een leeg terras plaatsnemen. Je ziet ze op een leeg terras ook altijd veel langer zoeken naar een plek dan op een druk terras. Best vreemd eigenlijk. Zorg er dan ook voor dat je mensen op je terras in het begin een beetje bij elkaar zet. Dan lijkt het ten eerste namelijk drukker en ten tweede komen 'nieuwe' gasten sneller op jouw terras zitten.

Heeft u het beste terras van Nederland?
Misset Horeca is ook dit jaar weer op zoek naar het beste terras van Nederland. Mystery guests beoordelen uw bedrijf onder andere op uitstraling en gastvrijheid. Heeft u minimaal dertig terraszitplaatsen? Zijn uw medewerkers efficiënt en vlot? Schrijf u dan in voor de Misset Terras Top 100! Deelname aan de Misset Terras Top 100 kost €119 (excl. btw) voor abonnees van Misset Horeca: een investering die loont.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.